Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СКАНДАЛ: Шефът на Барклис Боб Даймънд подаде оставка след разкритията за манипулации.
СКАНДАЛ: Шефът на Барклис Боб Даймънд подаде оставка след разкритията за манипулации.

Един грандиозен скандал разтърсва световната финансова общност вече втора седмица. Скандалът, с епицентър в лондонското Сити, се разраства като гъба след дъжд и вече обхваща разследване от органите на дузина банки от три континента.
Става дума за манипулирането на лихвения процент, известен като ЛИБОР, който се формира на базата на междубанковия депозитен пазар в Лондон. ЛИБОР е референтното лихвено ниво, което се изчислява ежедневно от Британската банкова асоциация за депозити с различна срочност в десет валути. Банките, предоставящи информация, са измежду тези с най-голям междубанков оборот на депозити в дадена валута и броят им е определен на 8, 12, 16 и 20 в зависимост от вида валута. ЛИБОР е средната лихва на половината банки, след като се махат една четвърт от банките, предложили най-ниска лихва и една четвърт от тях, дали най-висока.

Първите съмнения
за манипулация
на ЛИБОР се появиха
на 29 май 2008 г.

след публикацията на "Уолстрийт джърнъл". В статията се твърдеше, че банките, даващи информация, умишлено занижават лихвения процент, на който приемат депозити от други банки. Логичното обяснение за това поведение бе, че в разгара на кризата всеки иска да се покаже в добро здраве, рефинансирайки се на пазара при ниска лихва. Въпреки че в публикацията се цитираше конкретна американска банка, скандалът бе успешно потулен. На 18 март 2011 г. същият вестник уведоми публиката, че регулаторните органи в САЩ са започнали официално разследване на две американски банки и една швейцарска за манипулиране на ЛИБОР. Разследването на манипулациите не стигна докрай поради липса на безспорни преки доказателства, тъй като референтната лихва се формира не на открити пазари, каквито са борсите, а на база предоставената информация от самите банки. Съответно, Британската банкова асоциация не пропусна да заяви, че ЛИБОР продължава да бъде надежден измерител на пазарния лихвен процент, дори в условията на криза.
На 28 февруари 2012 г. американската Комисия за ценни книжа и борси започна

криминално
разследване за
злоупотреби,

свързани с ЛИБОР. Част от разследването обхвана възможностите за злоупотреба от страна на търговци, разполагащи с изпреварваща вътрешна информация от банките, преди те да подадат информация за лихвите към 11 часа лондонско време. На 27 юни 2012 г. английската банка Бърклиз бе глобена с $200 млн. от американската Комисия за търговия със стокови фючърси (има тримесечен доларов ЛИБОР контракт на стоковата борса в Чикаго), със $150 млн. от Правния департамент на САЩ, и с 59 млн. британски паунда от собствения си регулаторен орган за финансови услуги. Глобите са наложени за манипулация на ЛИБОР и ЮРИБОР. Сигурно си спомняте за предложението

банките у нас да
използват ЮРИБОР

като обективна база за начисляване на лихви. Е, и тази пазарна лихва се оказа манипулирана, което едва ли е утешение за мнозина.
След тези глоби скандалът с една от най-големите британски банки вече не можеше да бъде подминат с лека ръка. Изпълнителният директор на банката Робърт Даймънд (американец по произход) подаде оставка начаса. Последваха го председателят на съвета на директорите и главният оперативен ръководител, под чието пряко ръководство са ставали манипулациите. Британският парламент светкавично сформира парламентарна комисия за разследване на случая.
По време на парламентарното изслушване на тези висши банкови служители сякаш избухна бомба - оказа се, че умишленото занижаване на информацията за лихвените проценти не е своеволно, а

след оказано влияние
от централната банка

която, от своя страна, е била повлияна от правителството в тази насока. Експлозията е толкова грандиозна, че веднага започна разследване на една дузина банки от три континента, опериращи в лондонското Сити и участващи във формирането на ЛИБОР.
Класикът на икономическата мисъл от XIX век Адам Смит говори за "невидимата ръка на пазара", описвайки как независимите пазарни субекти, свободно търгувайки помежду си, формират истинската пазарна цена. Сега в началото на XXI век пак можем да говорим за "невидимата ръка на пазара", която манипулира пазарната цена за собствена изгода. След парламентарното изслушване за ЛИБОР скандала, вече можем да видим и контурите на ръката, която вае пазарните лихви за целия свят.
Тепърва ще се изчисляват последиците от манипулациите на лихвата, ако това изобщо е възможно.

ЛИБОР се използва
за база при изчисление
на лихвите при
многобройни кредитни
операции,

при изчисляване на нетна сегашна стойност на активи, сконтиране на бъдещи парични потоци и пр. Както се вижда, манипулирането на пазарна лихва изкривява кредита, търговията, инвестициите и потреблението в световен мащаб. Но това е само върхът на айсберга, защото в неговата основа са финансови деривативи на стойност $350 трилиона, чиято цена също е свързана с пазарната лихва ЛИБОР.
В момента започват дела за трилиони долари срещу банките манипулатори в цял свят за претърпени загуби. Но това едва ли ще ги затрудни особено - те са твърде големи, за да пропаднат и постоянно биват спасявани от фалит с пари на данъкоплатците, защото са ключови за нормалното функциониране на пазара.