Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА СВЕТЛО: Йоско е подозиран в редица престъпления, но засега в досието му пише “неосъждан”.
НА СВЕТЛО: Йоско е подозиран в редица престъпления, но засега в досието му пише “неосъждан”.

Преди две седмици Софийският градски съд тихомълком е оправдал Йосиф Йосифов-Йоско за незаконно притежание на наркотици и оръжие.
Те са открити в дома му, когато го арестуват за убийството на Самоковеца. Разследването за смъртта на Константин Димитров още тече след няколко спирания и подновявания.
Оправдаването се случва няколко месеца след като гангстерът е признат за виновен от същия съд за убийството на двама души, които

блъсна пиян с мощния си джип в квартал Бояна

през март 2011 г. Делото е висящо пред втора инстанция, където сливенският Йоско обжалва 8-годишната си присъда.
Докато чака заседание по делото за убийство, Йоско още веднъж побеждава правосъдието. Съдия Владимир Астарджиев е потвърдил присъдата на районните магистрати в София, според които Йоско не е държал незаконно наркотици и оръжие в дома си през 2004 г.
На 24 януари същата година тежковъоръжени барети щурмуват апартамента на Йосиф Йосифов. По информация от Холандия той е заподозрян като участник в убийството на контрабандиста и наркотрафикант Константин Димитров-Самоковеца. Последният е разстрелян в Амстердам през декември 2003 г., а придружаващата го манекенка Цеци Красимирова едва оцелява с куршум в главата.
Ченгетата от Страната на лалетата хващат физическия убиец Ервин Врекер минути след покушението. Разследването там установява съпричастност на сливналиите Васил Качиков-Дългия и Йосиф Йосифов-Йоско към убийството на Самоковеца. Прихванати са разговори по телефона на Йоско с физическия убиец на Самоковеца Ервин Врекер.
Когато баретите щурмуват апартамента на Йоско на бул. "Симеоновско шосе" в София, той не е вкъщи. Там е съпругата му Ваня. По същото време тече акция и в Сливен, откъдето е Йоско. Той е задържан там, заедно с брат си и още 5-има души.
В софийския апартамент

ченгетата претърсват
всички стаи

В една от тях е открито бяло метално куфарче. Вътре има 15 бойни патрона с надпис "9 мм". Под матрака на леглото е намерен и пистолет Lutetia с патрон в цевта и пълнител. В същата стая ченгетата изземват плик с марихуана и пластмасово пакетче с 16 топчета хероин. Експертизата показва, че тревата е 4,26 г, а хероинът е с чистота от 6,5 процента на стойност 375 лева. Още по време на досъдебното производство Йоско твърди, че наркотиците и незаконните оръжия са подхвърлени от ченгетата. Още повече че са намерени в стая, която се ползва от брат му Пламен и негов приятел, вече покойник.
Йоско и брат му имат и законно притежавано оръжие - пистолет "Зиг Зауер", револвер "Смит енд Уесън", Глок.
На 10 декември 2003 година, дни след убийството на Самоковеца от служба КОС в МВР са приканени да ги предадат, но без патроните.
Делото за дрогата и незаконните оръжия в апартамента на Йоско тръгва чак през 2009 година в Софийския районен съд, 5 години и половина след откриването им. По разследването за убийството на Самоковеца обаче няма развитие.
И досега не е доказано категорично участието на сливенския Йоско в това престъпление, а прокуратурата продължава да прави неуспешни опити да възобновява делото, след като е качвано на трупчета няколко пъти.
След историята с убийството на Самоковеца Йоско има отделни прояви, но само хулигански. През 2011 година вече живее в къщата на Фатик в квартал Бояна. Фатик е убит през 2005 година, а Йоско му е сред най-близките приятели. Сутринта на 11 март същата година Йосифов се прибира към вкъщи с бронирания си супермощен джип “Мерцедес”. От Околовръстното навлиза в квартала с 95 километра в час. Бил е в чалготека, където е изпил поне бутилка алкохол. Кара в насрещното платно с бясна скорост. Срещу него с кола се движат 4-има мъже, които отиват на работа.
Йоско се блъска в тях. Той оцелява, за разлика от двама в колата. Убити са на място. Йосифов лежи в “Пирогов” и лекарите спасяват живота му. На заседанията по делото срещу него се явява в инвалидна количка, охраняван от по няколко мутри. Твърди, че не може да ходи и състоянието му е критично.
Съдът го признава за виновен. Решението е, че ще лежи 8 години. Днес обжалва пред Апелативния съд в София. Междувременно се раздвижва и делото срещу него за наркотици. През януари 2012 г. районният съд не открива вината му, защото не може да го свърже с откритите в апартамента му наркотик и незаконни оръжия. На 27 юни тази година Софийският градски съд също го признава за невинен.
Връщат му 42 броя бойни патрони "Люгер" и кутия с 50 патрона "Магнум 357", иззети през 2004 г. по време на обиска. Така към този момент Йосиф Йосифов-Йоско се води неосъждан, защото присъдата му за убийството на двамата мъже в Бояна не е влязла в сила, а е оправдан и за притежание на незаконно оръжие и наркотици.

 

Изскочи от скандален запис между социалисти

Името на Йосиф Йосифов-Йоско бе замесено и в скандал с незаконно записан телефонен разговор между бизнесмена от Сливен Галин Кънчев и соцлидерът от града Мартин Славов. В него те си говорят за финансови условия, при които единият да се откаже от надпреварата за кмет на града. Името на Йоско се споменава в разговора като един от хората, които могат да повлияят на избора. Славов и Кънчев си говорят, че криминалният тип слуша само Асен, за който се предполага, че е бившият регионален министър от правителството на тройната коалиция Асен Гагаузов.

 

Дари Доган с техника за 1 милион

Освен с инертни материали Йосф Йосифов-Йоско се занимава и с благотворителност. Той е в управителния съвет на фондацията “Епсилон”, заедно със съпругата и адвоката си. Преди година “168 часа” разкри скандална връзка между неговата фондация и тази на лидера на ДПС Ахмед Доган.
Доган регистра фондация “Хермес” през 2006 година. По това време фондацията на разследвания за убийството на Косьо Самоковеца “Епсилон” има проблеми с митническите власти. Йоско е вкарал от Германия полева болница в няколко контейнера на стойност 1 милион евро. Митниците искат той да плати ДДС по вноса, което се оказва причина техниката да бъде блокирана в склад. За да се измъкне от плащането на фондацията на Йоско, сключва договор за дарение с фондацията на Доган, която е регистрирана само две седмици преди това. От Митниците настояват фондацията на Йоско да си плати, но той не го прави, а договорът с Доган не свършва работа. Така полевата болница е иззета в полза на държавата и наскоро бе обявена за публичен търг. Тогава пред “168 часа” адвокатът на Йоско Христо Христов не отрече информацията за договора, за който “168 часа” има документи и потвърждение от източници в митниците.

ПОСЛЕДИЦИ: Йосиф Йосифов се появява в съда с инвалидна количка след зверската катастрофа, при която уби двама мъже.
ПОСЛЕДИЦИ: Йосиф Йосифов се появява в съда с инвалидна количка след зверската катастрофа, при която уби двама мъже.
УДАР: Бронираният джип на гангстера е смачкан след катастрофата в кв. “Бояна”.
УДАР: Бронираният джип на гангстера е смачкан след катастрофата в кв. “Бояна”.