Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каменов - Къро
Снимка: Интерпол
Красимир Каменов - Къро Снимка: Интерпол

МВР праща човек в Южна Африка и търси връзка със старо двойно убийство на българи там

Девет души са атакували дома на Красимир Каменов - Къро, който беше разстрелян в четвъртък сутринта в дома си в Кейптаун заедно със съпругата си, бодигарда и бавачката на децата им. Нападателите са били с фалшиви униформи на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА, научи “24 часа”. Загиналият бодигард се казва Дидо. Личната охрана на Къро се е сменяла през месец, като за целта мъжете са пътували до РЮА, а след това са се връщали у нас.

В четвъртък сутринта охранителят е откарал децата на Къро до училището с бус. Когато се е прибирал в имението, вратите в двора са се отворили. Точно в този момент убийците нахлуват с тежък брониран джип, блъскайки буса навътре в двора и помитайки вратата. След това бързо откриват мишените и ги разстрелват.

Трупът на Къро е намерен с вързани зад гърба ръце, стегнати със свински опашки.

Съпругата му, икономката и бодигардът били закопчани с белезници, съобщиха медиите в Кейптаун.

Униформите на ДЕА обясняват и защо Каменов и близките му са се оставили да бъдат вързани и закопчани. След това, проснати по очи, са разстреляни от упор.

Интересното е, че въпреки събарянето на входната врата съседи на Каменов разказват, че не са чули нищо. Смята се, че убийствата са били извършени с оръжие със заглушител. От полицията в Кейптаун не разкриват подробности за престъплението. Знае се само, че за него няма задържани.

Да помага в разследването, ще отиде и представител на МВР, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. Още преди това да стане, главният секретар на ведомството Петър Тодоров е издал заповед и в цяла България се профилактира контингентът, който може да е замесен по някакъв начин с убийствата.

“Нашата цел е да предотвратим тежки престъпления против личността. Да установим връзките и причините, довели до това престъпление, и да разкрием извършителите и евентуалните поръчители”, посочи Демерджиев.

След това се спря на записите, разпространени от прокуратурата, в които се чуваше как Каменов нарича “Продължаваме промяната” “свои хора”. Направи го индиректно с думите “политиците и магистратите, които воюват отскоро, когато бяха приятели, имаха един общ враг. Този враг се казваше Красимир Каменов - Къро. Той беше обявен за междудържавно издирване, но за съжаление, не беше задържан, въпреки че МВР е уведомило властите на Република Южна Африка къде се намира”, завоалирано каза вицепремиерът.

“Точно тези хора дължат обяснение, вече не като приятели, а като врагове, как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг”, добави Демерджиев и обясни, че вината за убийството на Къро трябва да се търси извън МВР.

Министърът напомни, че това е второ убийство на българи в РЮА. През 2018 г. в Кейптаун бяха застреляни Анжело Димов и Незабравка Пеева. Двойката бе убита пред дома им на 12 февруари, а убийството и до днес е неразкрито. Интересното е, че Къро е коментирал тяхната смърт в подкаста “Кейп ъв кокеин” (наметалото на кокаина - от англ. ез.). В него се разказва за българската организирана престъпност, която внася и изнася скъпата дрога в страната.

“Убиха го преди време, спомням си го. Занимаваха се (Димов и Пеева) нещо с наркотици, с измами с банкови карти и такива неща. Повечето българи тук са ниска топка и се занимават с кредитни карти, измами, наркотици, такива неща”, казва Каменов в подкаста. И коментира, че с годините се оказало, че повечето българи в РЮА били намесени в различни престъпни групи. Позовава се на мълвата из страната “Мисля обаче, че повечето слухове са верни”, обобщава Каменов.

Отрича да има общо с убитите, дори се чувства леко обиден от сравнението. “Разбирам какво искаш да кажеш, но не можеш да ме сравняваш с тях”, отговаря на питащия го журналист Аарън Хайман Къро.

“Несравними сме. Финансово те не са ми на нивото, за да имам афери с тях на работно ниво, това е глупаво, никога не съм имал нещо общо с тях. Какво да получа от тях, кажи ми”, риторично пита Къро.

Бързо обаче е контриран, че при задържане през 2013 г. на Димов в дома на мъжа е открито копие от личната карта на Каменов. Къро остава невъзмутим и отвръща, че имало и разни други документи, защото по това време обмислял да прави нещо с Анжело. Какво, не става ясно. “После намерих друг човек, този не бе компетентен”, казва убитият в четвъртък. И заявява, че двойката би следвало да се е занимавала с дрога, защото нямали бизнес у нас, нито в РЮА.

По неофициална информация самият Каменов е свързван с наркотрафик, макар никога да не е имал подобно обвинение. Той беше издирван с червена бюлетина в Интерпол по обвинение като подбудител на убийството на Любомир Иванов - Любо Полицая.

Къро е един от представителите на силовата групировка ВИС-2, който оцеля в годините на прехода. В миналото името му се свързваше с това на Христофорос Аманатидис - Таки. Развалят приятелството си преди няколко години.

Официално Къро има бизнес у нас с паркинги, зеленчукова борса, но неофициално името му се свързва с наркотрафик, контрабанда и фабрики за нелегални цигари. Както и със “златния гьол” на ГКПП Капитан Андреево, който контролираше чрез свои приближени допреди няколко години. След това го овладяха бивши негови служители, а интересите около гьола бяха едно от разкритията на последното редовно правителство. Освен легален бизнес в България Къро е имал мащабна дейност и в чужбина, както и контакти с различни групировки.

От години живееше в РЮА. За Къро у нас се заговори едва през март. Тогава прокуратурата уличи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев в заговор за дискредитиране на висши магистрати и полицаи. Малко по-късно бе обвинен и като подбудител на убийството на Любо Полицая и го обявиха за издирване от Интерпол.