Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНФОГРАФИКА: ЕЛИЦА БЕЛИШКА
ТЕКСТ: СИМА ВЛАДИМИРОВА
ИНФОГРАФИКА: ЕЛИЦА БЕЛИШКА ТЕКСТ: СИМА ВЛАДИМИРОВА

Родителите им прекъсват съпружеските си отношения и живеят като брат и сестра след раждането на Кирил. Така прекарват 14 години, когато умира бащата.

Баща им Лъв е византийски аристократ, починал рано, и братята остават под попечителството на чичо си - логотета Теоктист (първи министър и регент на император Михаил III).

Константин Философ се крие 6 месеца в манастир, след като съвсем млад го назначават за библиотекар на патриарха в църквата “Света София” в Константинопол. Когато го откриват, отказва да се върне.

В Хазарския каганат, където е втората им мисия, живеят и т.нар. черни българи - потомците на най-големия син на хан Кубрат Батбаян. Няма сведения дали са се срещали с Кирил и Методий по време на мисията им там.

Чичо им Теоктист предлага на Кирил духовната си дъщеря за жена. Тя се слави с красота, богатство и добър род. Той обаче отказва.

Методий е бил женен и е имал деца, но и те, и съпругата му умират рано. Затова той се оттегля в манастир в края на живота си.

Папа Адриан II лично кани първоучителите на среща в Рим. Освещава старобългарската глаголица и разрешава богослужението на славянски език въпреки нежеланието на триезичниците, които настояват то да бъде само на гръцки, латински и еврейски.

Двамата Солунски братя носят мощите на свети Климент Римски във Вечния град. Намерили са ги по време на хазарската си мисия. Светецът е бил епископ на Сердика, а впоследствие един от първите папи.