Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес отново се повдига темата за името на летище София.
Днес отново се повдига темата за името на летище София.

Предложението е на председателя на БАН акад. Ревалски. 63% от гласувалите само за 2 дни 2820 на сайта на “24 часа” подкрепят

“24 часа” поде инициатива за ново име - не “Враждебна”, още през 2009 г.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще изпрати писма до всички политически сили и обществени организации да бъде преименувано летище “София” на “Васил Левски” в следващите месеци преди годишнината от рождението на Апостола. Това съобщи известният юрист и член на Конституционния съд Атанас Семов в петък по БНТ.

Не е гостоприемно да се казва “Враждебна”. Но по-важното е, че Левски е най-чистата ни европейска визитка. Всяка нация има нуждата да бъде обединявана около значими идеи и личности. Именно в този дух председателят на БАН акад. Ревалски направи предложение летището на София, което е външната врата на България, да бъде именувано на Васил Левски. Това би било изключително ясен знак за европейското достойнство на България. Личността на Левски безусловно обединява всички етнически и религиозни групи в България, както и всички политически сили от Освобождението и, надявам се, до днес, каза Семов.

"24 часа" от 16 ноември 2009 година
"24 часа" от 16 ноември 2009 година

Тази година се навършиха 150 г. от гибелта на Васил Левски.

“24 часа” пусна допитване на сайта си и само за два дни (до вчера) гласуваха 2820 души. 63% искаха летището да се преименува на “Васил Левски”, а 37% - не.

Още през 2009 г. известният журналист

Петър Пунчев повдигна темата в “24 часа”.

Той предложи летището, което фигурираше в резервационните системи като София - “Враждебна”, да смени името си.

Така на 16 ноември 2009 г. се ражда инициативата на “24 часа”, в която се включиха и БНТ и БНР. Започнахме допитване за ново име на летището, а темата породи голям национален интерес.

Името “Враждебна” произлиза от старобългарското “враждение” - “преследване”.

В началото на кампанията “24 часа” направи проучване. Първоначално летищата възникват по равни места и затова повечето носят имената или на местности, или на близки селища. Така е с “Фиумичино”, централното летище на Рим, но

то вече е “Леонардо да Винчи”

В Париж има “Орли”, но и “Роаси - Шарл дьо Гол”, в Москва са “Шереметиево”, “Внуково”, “Домодедово”, “Биково”, “Тушино”. Така че наред с имената на местностите и селищата, около които са възникнали летищата, все по-често към тях се добавят имена на знакови за нацията личности.

При нас все още всичките летища са наречени на местностите, например Крумово, Щъркелово, Сарафово.

Акад. Юлиан Ревалски
Акад. Юлиан Ревалски
На 6 декември 2009 г. транспортното министерство пусна на сайта си анкета:

- 76,1% искаха да отпадне “Враждебна” от името на летище София.

- 22,9 на сто бяха на позиция негостоприемната добавка да остане.

Петър Пунчев открои три имена от дългия списък на героите на българското въздухоплаване: Асен Йорданов, проф. Цветан Лазаров и Симеон Петров.

Нийл Армстронг, първият човек, стъпил някога на Луната, казва, че именно от Асен Йорданов българина се е “учил на летене”.

Проф. Цветан Лазаров е първият български авиоинженер и единственият българин със собствена серия от конструирани самолети - и учебни, и военноразузнавателни с марките “Дар” “ЛАЗ”.

Симеон Петров става герой на Франция през 1912 година, когато при полет над Париж двигателят му изгасва. С легендарната си смелост и умения поручик Петров спасява самолета и града.

Тогава направихме допитване до читателите какво да е новото име. Сред хилядите читателски и слушателски предложения най-често се срещаха:

Св. св. Кирил и Методий, капитан Димитър Списаревски, хан Аспарух, хан Кубрат, Васил Левски и Христо Ботев, Света София, Българска роза.

Петър Пунчев
Петър Пунчев
През 2017 г. в интервю за “24 часа” Петър Пунчев заявява, че най-добре е летището

да се казва “Св. св. Кирил и Методий” или “Джон Атанасов”

Сега потърсихме Петър Пунчев за коментар на новото развитие. Ние имаме и няколко летища и е хубаво всяко едно от тях да получи едно хубаво име и по този начин възможностите да се рекламираме пред света се утрояват - каза той- Много ще се радвам тези, които разсъждават върху тази тема, да ме поканят, тъй като аз съм инцниатор на тази идея заедно с “24 часа”, БНР, БНТ. Знам какво стои зад тази идея. Защото, когато кажеш Шопен, казваш Полша. Когато казваш Тесла, казваш Сърбия.

Атанас Семов
Атанас Семов
През 2018 г. в петиция, издигната от членове на първия Национален координационен съвет на СДС се предлага летище “София” да се казва “Желю Желев” на името на първия демократично избран президент у нас. Членовете на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента отхвърлиха предложението.