Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Коментарите на президента на РС Македония Стево Пендаровски и на премиера Димитър Ковачевски са изключително грубо и непристойно поведение към България, която винаги е подкрепяла страната им в нейния път към европейските структури.” Това каза историкът проф. Пламен Павлов по повод изказванията на двамата македонски държавници, че подкрепят създаване на черни списъци с българи и че България се държала като Русия, предаде кореспондентът на "24 часа" във Велико Търново Дима Максимова.

“Те трябва да получат категоричен отговор, който заслужават. Още повече, че симпатиите на България към обществото в Македония, към хората, независимо от тяхното самосъзнание, си остават валидни. Такъв тон е недопустим и той още веднъж демаскира истинското отношение на македонската власт към встъпването в Европейския съюз.

Очевидно е, че управляващите в РСМ нямат такова желание и просто имитират дейност, като отправят абсурдни нападки към България. Мисля, че поведението на България към Македония е диаметрално противоположно на това на Руската федерация към Украйна. Да не говорим, че Украйна си е страна с утвърдена история, с отделен народ и език, докато в нашия случай нещата далеч не са така”, коментира той.

Що се отнася до забранителните списъци,

няма да се изненадам,

ако и аз присъствам

в подобни списъци

Даже мислех да си направя експеримент да отида до границата, за да видя как ще ми бъде забранено да вляза в Македония, каза професорът.

“В тези списъци би трябвало да попадне много сериозно количество български историци и най-вече хората, които имат приятелско и добронамерено отношение към югозападната ни съседка. След като Андрей Ковачев и д-р Милен Врабевски, които са направили толкова много за хората в Македония, се третират като заплаха, предполагам, че и ние от Националния кръг “За Македония” в лицето на проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева, Спас Ташев, в мое лице, също сме някаква заплаха. При положение, че ние ясно сме обозначили, че сме “за” Македония.

Що се отнася до д-р Врабевски, мой приятел от много години - ами той има такава благотворителна дейност в РСМ, че е обида към самото македонско общество такъв човек да бъде третиран като заплаха. Андрей Ковачев също е един от хората, които от години работят за интереса на двете страни. Това, което се случва, е абсурдно. Да има такива черни списъци, мисля че противоречи не само на европейските принципи, но и на здравия разум.

Когато президентът на една държава го приема за нормално, това е знак на нежелание да се съобразяват с европейските правила и с историческата истина. С нормалния тон в отношенията между две съседни приятелски държави, с обща история и общи корени. Само по себе си за мен е абсурдно, че в 2023 г. може да се държи такъв тон към България.

Трябва незабавен, но

дипломатичен отговор от

българска страна

Не бива да се влиза в реториката на Скопие, тъй като най-вероятно те точно това очакват, но трябва да бъде достатъчно твърд и категоричен. И най-вече да се настоява за всички елементарни изисквания, които не България, а самите македонски българи имат към собствената си държава. Не може да има дискриминация на мнозинството на един народ в собствената му държава”, категоричен е проф. Павлов.