Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абитуриенти се редят на входа на столичното 127-о средно училище, за да държат матура по български език и литература. 

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Абитуриенти се редят на входа на столичното 127-о средно училище, за да държат матура по български език и литература. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
  • Деветима се пробваха да преписват

“Пътят на посвещаването в любовта” беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху “Посвещение” на Петя Дубарова на матурата по български език и литература. Втората възможност беше есе с формулировка “Живот в мрежата”. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Проверка на “24 часа” показа, че есето, което абитуриентите смятат за по-лесния жанр, не измести съчинението по творбата на бургаската поетеса.

От Министерството на образованието и науката обясниха, че съчинението винаги се пише върху изучавана творба. То предполага абитуриентите

да разкодират ключовите думи в заглавието

и да интерпретират зададената тема спрямо текста. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства в произведението.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

47 650 младежи бяха допуснати до държавния зрелостен изпит. Явиха се 45 889 от тях, или 96,3% от общия брой допуснати.

В Министерството на образованието и науката са постъпили девет сигнала за нарушения. Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна.

Матурата се проведе в 750 училища, като навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение. Изпитният вариант бе генериран в 5,45 часа в министерството на образованието сред близо 6 милиона комбинации.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни

“Много зрелостници избират есето, защото смятат, че могат да го напишат по-лесно. На пръв поглед всеки съвременен българин би могъл да развие такава тема. Трябва обаче много интелигентност, за да бъде удовлетворително. Темата е необозрима и изисква препратки към изучавани произведения”, обясни учителката по литература Цеца Петрова.

“Матурата беше приятна, всеки, който се е подготвил, би се справил. Писах съчинение. Петя Дубарова е страхотна. Скръб навява, че си отишла толкова рано. Това прави още по-въздействаща поезията ѝ”, каза след изпита Александър Атанасов от Втора немска гимназия, който иска да става актьор. Ще кандидатства в НАТФИЗ или в колежа “Любен Гройс”. Втората му матура ще е по френски.

“Хубава беше темата, много харесвам Петя Дубарова”, каза и Рая Субева от финансово-стопанската гимназия, която на втората матура ще защитава дипломна работа “Влияние на инфлацията върху приходите на предприятието и държавата”. Ще кандидатства връзки с обществеността в Софийския или в Нов български университет. Писах съчинение, гледал съм филма за Петя Дубарова, уточни и Александър от Испанската гимназия, който на втора матура ще държи математика. Надява се да го приемат строително инженерство в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Сузана от 125-о училище пък писала есе, защото темата ѝ се сторила по-обширна. Тя иска да учи психология в Пловдивския университет. Георги Георгиев от 1-о преценява матурата като по-лесна от други години. И той писал есе. Няма смисъл да се занимавам С Всичките творби, обясни абитуриентът, който ще се пробва като треньор по айкидо или джудо в спортната академия.