Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев скъса оставката си и я хвърли на земята СНИМКА: Румяна Тонева
Иван Гешев скъса оставката си и я хвърли на земята СНИМКА: Румяна Тонева

Той ще предизвика свлачище на държавата

Разкритията на главния прокурор Гешев може да се сравнят с един от последните политически гърчове на Руската империя, когато депутатът Павел Милюков произнася от трибуната на държавната Дума знаменитата си реч “Глупост или измяна?” и обвинява императрицата, че работи за интересите на Германия.

Естествено, цензурата веднага потулва речта, но тя тръгва в апокрифен вариант с пикантната добавка, че първата дама мърсува с развратния и миризлив монах Распутин.

От този момент нататък империята вече е неспасяема. Следват убийството на Распутин, стачките и размириците в Петроград, заговорът на великите князе и генералите срещу императора, абдикацията, Февруарската революция, временното правителство, болшевишкият преврат и т. н.

Изповедта на Гешев застрашава да предизвика подобно държавно свлачище. През 90-те години едва ли някой би ѝ обърнал сериозно внимание, но в този исторически момент, след две години политически мъки и терзания, вече се натрупа критична маса разочарование и гняв. Остава само да ѝ се запали фитилът.

Ако живеехме в нормална държава, разказът на Гешев вече щеше да се разследва с максимална публичност. У нас

кой да го разследва, като всички разследващи са замесени?

Който и да го разследва, ще е в конфликт на интереси.

Да се надяваме, че г-н Гешев е направил записи на телефонните си разговори, ако някой все пак се сети да му ги поиска.

Ако тези интриги са истински, то българската конституция не е нищо повече от туристическа диплянка или тоалетна хартия.

Най-важният пост на съдебната власт – разменна монета в поредния пазарлък за кабинет? Или си дай оставката, или децата? Е, как очаквате от същите тези джамбази да направят реформа, която щяла да гарантира независимостта на съдебната власт?

Какво очаквате от партии, които вече 2 години отказват да назначат новите членове на Висшия съдебен съвет, защото поредният парламент не им уйдисва? Или от членове на ВСС, които си въртят мнението като агне на шиш?

Тези ли политици ще правят поправки в конституцията? Пази, Боже! Само това не! И следващите не!

Г-н Гешев се изрази малко хулигански за “парламентарните боклуци”, но сред широките народни маси това резонира конгениално. Лично аз не смятам депутатите за боклуци, смятам ги за съвсем нормални хора, някои дори владеят пълния член, но те до един служат на този, който ги е назначил – олигархията.

И аз да бях назначен от нея, и аз щях да слушам, но пък тя не би назначила такъв несериозен кадър като мен.

Обаче и олигархията даде фира в работата с кадрите, като заложи на Гешев. Уж си вършеше работата примерно, а изведнъж отказа да отстъпи и реши да рискува. Това ми напомня знаменитата диалектическа притча на един философ, според когото този, който предпочита да рискува живота си пред това да се подчини, е господарят. А този, който предпочита живота, става роб.

Само че с времето господарят все повече разчита на роба да му върши работата, докато в един момент робът вече владее положението и тогава палачинката се обръща.

Ами ако Гешев продължи с разкритията?

Ако свали знаковите дела от трупчетата? Сума ти народ копнее да разбере истината за Мата Хари и чекмеджето. Да не говорим за други едни дела. Случайно ли Гешев използва израза “лицето Бойко Борисов”? Или просто блъфира

Интересното май тепърва предстои.

Скандалът “Гешев” показва, че преходът в България изобщо не е свършил. Първо имахме един екстензивен етап, при който най-хищните групировки разграбваха държавата.

После този ресурс се изчерпа , а те не могат да се спрат и, естествено, започнаха да се разграбват една друга. Това вече е интензивният етап. Така се стигна до войната между олигарсите и политическия хаос, който явно отива към болшевишкия си етап, в който тайното излиза наяве, а заедно с него и митологичното, творческата украса.

Те така ще се оплетат, че и след 100 години няма да е ясно кое е истина и кое – измишльотина.

Спал ли е Распутин с руската императрица? Не е ли? Всички версии са още живи. И до днес групата “Бони Ем” възпява това недоказано разкритие. https://www.youtube.com/watch?v=16y1AkoZkmQ

Да не бе външният надзор, отдавна да се е стигнало до военен преврат

И сигурно държавата щеше да се управлява по-добре при една откровена диктатура. Но уви, Европа не дава. Не дава и да се въведе мажоритарен вот, който веднага би извадил България от кризата в името на истинската демокрация. Не дава и референдуми да се правят.

Не дава изобщо да се пита народът. Войната между олигарсите се води освен другото и за европейската прошка, за правото да се пенсионираш луксозно на Лазурния бряг, а не в Белград или в Дубай, където също е луксозно, но сюнетът някак си плаши.

Като говорим за Европата, трябва да признаем, че Мария Габриел е достойна във всяко отношение дама, но на всички е ясно, че интересите на България не са приоритет.

Никой не го казва, а цял народ го мисли и пазарлъците на властта все повече взеха да приличат на продажба на България.

Но Бойко Борисов е толкова ловък и хитър, че този път май надхитри и себе си – сигурен ли е, че на следващите избори ГЕРБ отново ще е първа политическа сила?

Ами ако откровенията на Гешев продължат? Тогава ГЕРБ може и да не попадне в парламента. По-добре или бързо да целува ръка на Кирил Петков, или да направи хартиената коалиция, преди да е късно.

Уважаваният колега Виктор Николаев постави пред един от политиканите много основателен въпрос – добре, де, а как Италия излезе от подобна криза през 90-те години? Как успя да подгони корумпираните и мафията?

И дотук. Нито политикът отговори, нито Виктор му напомни. Налага се да напомня аз. Първо имаше серия от референдуми за избирателната система, при които италианците винаги искаха мажоритарен вот, а политиците се опъваха.

После се съгласиха на смесена система, в която 3 четвърти от депутатите се избираха мажоритарно. И тогава Италия излезе от блатото. След години Берлускони върна партийнолистовата система и Италия пак цопна.

Само напомням, че истинската журналистика е да кажеш това, което се притесняваш да кажеш.

В заключение само искам да честитя на “Възраждане” първото място на следващите избори. Референдумът за еврото може и да се състои, но парламентът пак няма да признае резултата. Боклуци.