Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Николай Литов
Мустафа Карадайъ СНИМКА: Николай Литов

Идеята за внасяне във ВСС на искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев е добра. Защото в момента има създадено напрежение в обществото и то трябва да бъде преодоляно по един или друг начин.

Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента, след като по-рано днес кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел обяви това за свой приоритет и заяви, че ще поиска от правосъдния министър да внесе искане във ВСС за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев заради "уронване престижа на съдебната система".

Това не можело да бъде пречка за разговорите между ГЕРБ и ДПС. 

Лидерът на ДПС напомни, че днес има среща между двете групи и на нея ще бъдат уточнени темите и приоритетите. Но това, което чул от Габриел, били "добри и обединяващи теми".

Карадайъ призова медиите да влязат в интернет и да си припомнят позициите на ДПС. Но припомни, че "когато някои хора визираха под понятието реформа формулата "Стани да седна", за да завладеят и овладеят някои системи, ние още тогава заявихме, че за нас кадруването е една тема, различна от реформата". Така че ние сме готови да говорим за кадруване и за реформа по различен начин. За кадруването има компетентни органи, за реформите това е НС, напомни лидерът на ДПС. Ние дадохме всичко да се извърви пътя, стига да има отговорни политици, които искат истинска реформа в съдебната система. Ние си написах ме домашното, внесохме промени в конституцията, дадохме ги на всяка от групите преди малко повече от 1 г. и казахме, че сме готови да чуем идеите и на всички останали и да се обединим около една, за да внесем промени в конституцията и да се върви в реформа на съдебната система, напомни Карадайъ. И допълни, че са направили необходимото да се отпуши реформата в съдебната система, а не само да се лепят етикети.