Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адриан Антонов каза, че съжалява за трагедията.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Адриан Антонов каза, че съжалява за трагедията. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • Карал с между 96 и 107 км/ч, сочат експертизи по делото
  • Антонов задържан под стража

266 метра е имал Адриан Антонов да спре от момента, в който Явор Стоянов и Ана-Мария Малчева са стъпили на пешеходната пътека и са започнали да пресичат столичния бул. “Сливница” в нощта срещу 8 май. Той се е движел с между 96 и 107 км/ч, сочат експертизи по делото и ако беше натиснал спирачката, е щял да успее да им даде предимство. Това стана ясно в сряда в Софийския градски съд.

Освен че не е опитал да спре, 18-годишният ученик, който има книжка от 24 февруари, дори не е завъртял волана, за да избегне удара с младата двойка, на която предстояла сватба. Той обяснил пред разследващите, че не ги видял заради минаващ перпендикулярно автомобил. Подобни данни обаче няма в свидетелските показания на очевидците на катастрофата. Експерти по делото са установили, че причина за нея са единствено действията на Антонов, посочи прокурор Илиян Банков. Той пренебрегнал потенциални опасности на пътя, като пресичащи хора, обясни обвинителят.

“Изключително дръзко и арогантно поведение”, нарече той шофирането на Адриан. Посочи, че дори да се приеме, че Антонов е карал с 96 км/ч, колкото е най-ниската възможна скорост, дадена от експертизата, ограничението на бул. “Сливница” е 50 км/ч. Разминаванията в оценките на специалистите идват от това, че са правени по различни методики. Едната е от запис на камера, заснела движението на Антонов с неговия “Форд Ка”.

Той е млад шофьор и има книжка от 24 февруари. Това показва, че има завишена оценка за способностите си, каза Банков. И поиска Антонов да бъде оставен в ареста.

Адвокатът на Адриан Димитър Марковски призна, че клиентът му е превишил значително скоростта. Посочи, че не е изследвано каква е била видимостта на Явор и Ана-Мария, които пресичали булеварда. Марковски изтъкна, че клиентът му не е осъждан, имал добри характеристични данни, свирел на китара в църковен хор. Напомни, че ученикът доброволно е дал кръвни проби, които потвърдили полевите тестове на МВР, че Адриан не е бил нито пиян, нито дрогиран. Поиска от съда да го пусне под домашен арест.

“Съжалявам и искам да дам своите съболезнования”, каза Адриан пред съда и също поиска да бъде задържан у дома.

“2 месеца и половина, след като някой е придобил книжка, е нормално да е по-внимателен”, каза съдия Николай Младенов и остави Антонов в ареста. Магистратът добави, че липсата на опит трябва да е причина за съобразяване на скоростта. Ученикът може да обжалва пред Софийския апелативен съд на 16 май.

“Моля ви, не спирайте протеста, за да има промяна на Закона за движение по пътищата и да няма други погубени животи!”, написа майката на Ана-Мария - Десислава, във фейсбук. Всяка вечер хора от кв. “Света Троица” се събират на мястото, където двамата влюбени бяха пометени. Във фейсбук се организира и национален протест пред парламента в неделя.

Майката на Ани: Оставяме те в ръцете на Господ!

Оставяме те в ръцете на Бог! Вярвам, че с Явор ще продължите вашата прекрасна приказка и споделена любов на едно по-хубаво място!, написа майката на загиналото момиче във фейсбук и публикува семейна снимка.