Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев КАДЪР: БНТ
Асен Василев КАДЪР: БНТ

Това е право на ГЕРБ, те са първа политическа сила, първият мандат отива при тях, те да предложат решение. Всичко, което поискаха от нас, го направихме  - видяха проекта на кабинет. Имат пълната информация, за да вземат важните за страната решения. Това коментира в парламентарните кулоари Асен Василев, който е номинацията на ПП-ДБ за финансов министър, малко след като Бойко Борисов обяви, че спира преговорния процес след отказа на акад. Николай Денков да преговаря за състава на кабинет. 

Василев не е съгласен с тезата на Бойко Борисов, че парите за общините, които са над 2 млрд., не трябва да се разпределят пред камерите в Народното събрание. Много по-добре и правилно е това да се решава от НС, пред камерите, парламентът да решава кои са важните проекти, а не зад затворената врата на кабинета на министър-председателя, посочи той.

За управленската програма отговаря акад. Николай Денков, подчерта кандидатът за финансов министър. ПП-ДБ обаче са заложили много ясни параметри - 3% дефицит, да не се вдигат данъчни ставки. След срещата в Министерството на финансите се видя, че е възможно, смята Василев.

"ГЕРБ спечелиха изборите и първият мандат отива при тях, те трябва да го реализират под една или друга форма. Ако не успеят - показали сме програмата и състава за кабинет. Ако се стигне до втори мандат, ще говорим с всички", коментира той. 

Василев коментира с ирония обвиненията, че е готов за пожизнен министър, "след като съм счупил държавата". "Последните 2 г., в които съм участвал в кабинета и финансовото министерство, бюджетният дефицит е 3% - 2021 г., 2,9% - 2022 г. Тази година съвсем спокойно пак може да е 3%", смята той. И се похвали, че България е дръпнала и в позитивните класации - първи по ръст на износа в ЕС, втори по ръст на индустриалното производство, първи по ръст на заплати. Това се случва, когато се провежда финансова политика. Парите да стигат до всички граждани и фирми, а не само до шепа избрани и оттам - към офшорни сметки и чекмеджета. Тази политика трябва да продължи", настоя един от лидерите на ПП.

На базата на видения снимков материал той определи атентата срещу главния прокурор Иван Гешев "по-скоро като пиратка, която е изплашила зайците".