Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев
Иван Гешев

Много версии, но една си тежи на мястото

Покушението срещу Гешев може да се окаже опит за съставяне на правителство. Както знаем, понякога българските политици така водят коалиционни преговори. И никога не ги хващат.

Разбира се, това е само една от възможните версии. Нищо чудно атентаторът да е някой безпартиен бандит, но пък тогава неговият случай е частен и зависи от обикновен прокурор. За какво му е Гешев? Той е държавническа фигура, която се оказа непреодолима пречка пред велики политически дела и дългоочаквани реформи. Дайте да не принизяваме атентата.

Ако например на мястото на Гешев бе Рашков,

арестът на Борисов и неговите съратници миналата година щеше да е напълно законен. Досега да са ги осъдили на първа инстанция дори само заради показанията на Васил Божков, който вече щеше да е в България. Може би на втора или трета инстанция присъдата щеше да отпадне, но ГЕРБ вече щеше да е изчегъртан, а ПП щеше да управлява еднолично или в коалиция с ДБ.

Само да добавя извън темата, че коалициите на ДБ винаги водят до горчиви разочарования, като някои свестни жени, които все попадат на лош партньор.

Споменах ли, че политическата версия е само една от възможните? Има и много други. Например г. н. Атанас Атанасов от ДБ казва следното:

На базата на опита, който имам, прилича на многоцелево активно мероприятие. Целта е да се героизира жертвата, жертвата тук е в кавички, и отклоняване на общественото внимание от политическата криза. Това може и да е предупреждение към участниците в политическия процес.

И наистина, не е изключено главният прокурор да си прави кризисен пиар. Но пък защо тогава жената и децата са в автомобила? Защо му е нужно да ги подлага на шок и ужас? И сам да е, пиар ефектът е същият. Според мен това намалява вероятността на пиар версията с поне 50 на сто.

Затова според мен

версията за покушение с цел политическа реформа е по-силна

и много повече заслужава нашето внимание. Разбира се, аз не допускам Кирил Петков, Асен Василев или Атанас Атанасов да са спретнали на Гешев това преживяване. Те са културни хора, чужди на насилието и радетели за евро- атлантическите ценности. Но тяхната кауза е присърце и на някои по-живописни играчи, които не си поплюват и едва ли споделят всичко със своите временни спътници.

Още от самото начало на протестите през 2022 г. оставката на Гешев беше ултимативно искане. Той е този, който прати следователи да ровят в президентството в търсене на руски шпиони. И той е този, без когото Борисов не може да бъде арестуван и обвинен, а ГЕРБ премахнат. Той е ключът към промяната. Той е пъхнал прът в колелото на историята.

Неслучайно отстраняването на Гешев е най-важното условие за коалицията между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. Но дори ГЕРБ да се съгласи, дори да подпише споразумение, това няма как да стане – нужна е промяна в конституцията. Този парламент не може да се разбере кой да му е председател, камо ли да постигне конституционно мнозинство.

Отстраняването на Гешев

може да стане само по два начина – или чрез убийство, или ако се събуди с конската глава под чаршафите (“Кръстникът”), след което сам да си хвърли оставката. Макар че и тогава не е сигурно кой ще бъде избран на негово място. Ами ако депутатите на ГЕРБ гласуват за човек, предложен от ДПС? Случвало се е, значи пак е възможно да се случи.

А и на Бойко Борисов трябва съвсем да му е омръзнала свободата, ако допусне неговите душмани да назначат главен прокурор. Не ми се вярва чак толкова да е омекнал. Но защо Гешев е чак толкова важен за харвардските икономисти Кирил Петков и Асен Василев? Той не може да попречи нито на сделките с газа, нито на мегазавода за батерии, още по-малко на високите пенсии. С Гешев и без Гешев – тяхната не се губи. Значи има и някаква друга, скрита от обществото мотивация.

Ако Гешев настина пречи на някого, то това е на групата олигарси, които бяха обвинени и арестувани по времето на неговия мандат. Към тях можем да добавим и банкера Цветан Василев, който пострада още при мандата на предишния главен прокурор. А знаем, че Гешев бе предложен именно от г-н Цацаров. Затова атаката на протестърите беше и срещу двамата, но само Цацаров си подаде оставката като шеф на КПКОНПИ. Докато Гешев се опъна като магаре на мост, пречещо да мине кавалерията.

В един момент се предполагаше, че атаката на Гешев срещу Божков, Бобокови, Арабаджиеви, Баневи и т. н. може да е вдъхновена от американското посолство, тъй като тя имаше подчертано евро-атлантически характер. Но пък Гешев е душманин и на кръга “Капитал”, главен стожер на евроатлантизма в България. Така се получи един неестествен реформаторски съюз, основан на принципа “врагът на моя враг е мой приятел”.

Самият Гешев преди 3 седмици предупреди, че срещу него действа “организирана престъпна група”: Мафия, олигарси и политици се обединяват и правят всичко възможно да дискредитират магистрати, за да унищожат институцията прокуратура. Успяха да закрият съда антимафия, като това стана под знамето на съдебна реформа… Задкулисието, както често политиците наричат мафията, беше спонсор на тази революция, целяща да дискредитира и обезсили прокуратурата…

Ако Гешев имаше предвид ПП-ДБ, това е малко пресилено.

Но е факт, че първата им работа бе да закрият специализирания съд и прокуратура и да прекратят делата срещу групата олигарси. Освен това някои от договорите на ПП издават връзки с руски богаташи, свързани с Путин. Същите съмнения пораждат и някои от гласуванията им в парламента.

И обратното, нито ДБ, нито кръгът “Капитал” могат да бъдат обвинени в проруски грехове. Нещата са сложни,

приличат на триизмерен шах,

при който и тримата играчи застрашават и тримата царе. И само отстраняването на Гешев може да върне обикновената шахматна дъска, след което да се състави правителство.

Както и преди съм писал, мафията в България не може да бъде отстранена, но тя спокойно може да бъде оглавена. В България това се нарича политическа реформа.