Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Захарова СНИМКА: Радио Китай
Мария Захарова СНИМКА: Радио Китай

Русия следи отблизо възможностите за създаване от Украйна на ядрено оръжие или "мръсна" бомба. Това каза днес на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Що се отнася до възможностите за придобиване от Украйна на ядрено оръжие или създаване на "мръсна" бомба, то всякакви признаци за подобна активност се следят внимателно от отговорните руски ведомства", отбеляза говорителката.

Захарова напомни "гръмките изявления" на украинския президент Володимир Зеленски, които "е трудно да бъдат възприети по друг начин, освен като стъпка към възможността за преразглеждане на безядрения статут на Украйна". "Помним също така призивите за превантивни удари срещу Русия, отправени към държавите членки на НАТО, изявленията на настоящи политически сили и на политици, говорили за нанасяне на ядрен удар срещу Русия", каза говорителката и допълни: "Многократно сме давали оценка на подобни напълно неадекватни и абсолютно неприемливи идеи. Не смятаме за нужно да се занимаваме с разглеждане на всеки болезнен вопъл като тези, които звучат непрекъснато от устата на представители на киевските власти, тъй като те действително се намират в някакво болезнено, неадекватно състояние и всички го виждат".

Русия ще реагира "премерено и последователно", ако държавите от Г-7 вземат решение за забрана на целия износ за Русия, каза Захарова.

"Ако се въведат нови санкции ще реагираме, но както винаги обмислено, последователно и премерено, ръководейки се от задачите за защита на нашите интереси, интересите на нашите граждани, за поддържане на устойчивост на националната икономика, на интересите на руския бизнес и така нататък", каза говорителката.

Захарова добави, че новите вероятни търговски ограничения по отношение на Москва "подкопават общоприетите принципи на международната търговия". "Насрещните загуби не вълнуват (САЩ), защото те на първо място засягат държавите от Европейския съюз, а кой във Вашингтон ще мисли за някакви чужди държави", добави говорителката.

Насаждането от страната на Брюксел на логиката на блоковото противопоставяне все повече поставя ЕС в изолация, каза Захарова.

Така тя коментира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, който каза, че ЕС ще изгражда отношенията си с други държави в зависимост от тяхната политика спрямо Русия и Китай.

"Тези изявления, за съжаление, са изтъкани от ултиматуми и лицемерие ... Опитите да се поправи всичко с помощта на агресивна пропаганда, заплахи, тотална борба с алтернативните гледни точки, насаждането на логиката на блоковото противопоставяне единствено поставят ЕС в изолация", каза Захарова.

Тя разкритикува думите на Борел, наричайки ги "неадекватни", и добави, че те не отговарят на интересите на европейските страни и народи.

Русия редовно води диалог с партньорите си от БРИКС за механизма за разширяване на групата, каза още Захарова.

По думите ѝ въпросите за разширяване на БРИКС са повече от актуални и се намират във фокуса на вниманието на групата.

"Те се засягат на равнище държавни глави и министри на външните работи на страните от "Петицата". В частност в Пекинската декларация на 14-ата среща на върха на БРИКС е включена задачата да се изработят съответните ръководни принципи, стандарти, критерии и процедури", добави говорителката, цитирана от БТА.