Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия Снимка: Pixabay
Русия Снимка: Pixabay

Русия може би прикрива реалните данни за постъпленията от мита в опит да скрие информация за импорта на стоки и за веригите на доставки, чрез които те са внесени, за да бъдат заобиколени санкциите. Това информира руският бизнес всекидневник "Комерсант", който се позовава на анонимни източници, предаде Ройтерс.

Фирмите получават достъп до определени митнически данни, но понякога те "изтичат" към чуждестранни медии, които след това огласяват информацията, че определени компании продължават да извършват доставки за Русия въпреки санкциите, наложени на Москва след началото на военната й агресия в Украйна.

Ройтерс е сред медиите, които благодарение на руски митнически данни разкриват, че продължава вноса в Русия на важни технологии, които са обект на санкциите. Благодарение на тази информация може да бъде разкрито кой реално изпраща тези технологични продукти и кой ги получава.

"Това създава риск от налагането на нови санкции (срещу Русия - бел. ред.) и застрашава паралелния внос (на стоки, чиито импорт е забранен поради санкциите - бел. ред.)", пише изданието "Комерсант", което цитира неназован източник.

Русия е създала т.нар. "схема за паралелен внос", за да може фирми да внасят в страната т.нар. "чувствителни" стоки, без да са издадени необходимите разрешителни от притежателите на лицензите им, предаде БТА. По този начин управляващите в Москва се опитват да запазят вноса на западни стоки, отбелязва Ройтерс.