Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чернобил СНИМКА: Pixabay
Чернобил СНИМКА: Pixabay

Украйна отбеляза 37 г. от ядрената катастрофа в Чернобил с призив към света да не се поддава на руския "шантаж" относно ядрените централи, които Русия е превзела по време на инвазията си, предаде Ройтерс.

Бивши служители от Чернобилската АЕЦ поставиха начало на възпоменателните събития днес с бдение още през нощта в град Славюч, за да почетат жертвите на ядрената катастрофа, станала на 26 април 1986 година, предаде БТА.

В резултат на експлозия в реактор на централата в тогавашната съветска Украйна радиоактивни материали се разпространяват над цяла Европа. Около 30 служители на централата и пожарникари загиват веднага след аварията, а много други хора умират по-късно в следствие на свързани с радиацията болести.

"Преди тридесет и седем години аварията в Чернобилската АЕЦ остави огромен белег върху целия свят", се казва в изявление на украинския президент Володимир Зеленски, публикувано в "Телеграм".

Украински официални представители обвиняват Москва, че се възползва от опасенията за сигурността, предизвикани от нейната окупация на украински атомни електроцентрали, за да се опитва да принуди Киев и неговите съюзници да изпълнят руските искания. Русия отрича това.

Зеленски каза, че Украйна и светът са платили висока цена за аварията през 1986 година и добави: "Трябва да направим всичко възможно, за да не дадем възможност на терористичната държава да използва атомните електроцентрали, за да изнудва Украйна и целия свят".

Украинското външно министерство осъди руската окупация на Запорожката АЕЦ и настоя Русия да напусне централата.

Руски сили превзеха и вече нефункциониращата Чернобилска АЕЦ в края на февруари миналата година, но се изтеглиха от нея няколко седмици по-късно.