Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Изграждането на система за видеонаблюдение е популярен начин за охраняване на производствени и промишлени сгради, търговски обекти, заведения, офиси и други помещения, свързани с бизнес начинания. Все по-често обаче тази практика се пренася и в домашни условия. Причините за това се коренят в зачестяващите неканени гости, водещи до желанието на хората да осигурят неприкосновеност на дома и близките си. 

Сред основните въпроси, които възникват пред потребителите, желаещи да изградят система за видеонаблюдение, е как да го направят. Специалистите от Kassaba Systems споделят важна информация, касаеща нужните компонентите, като дават и отговори на важни въпроси, относно успеваемостта в начинанието. 

Подготовка при изграждане на видеонаблюдение

Преди да стартира същинската част, като избор на устройства за видеонаблюдение, на първо място трябва да се помисли върху няколко важни фактора.

Един от тях е – в какви условия ще се записва. Ако ще се правят записи във вътрешни помещения, то изборът на камера не е толкова важен, както при наблюдение на външен периметър. Тъй като няма как да се контролират метеорологичните условия навън, при външно наблюдение трябва да се избере модел, издържащ на тези условия, за да се подосигури отлична работа, без да се нарушава неговата функционалност.

След това се взема предвид и колко камери ще са необходими, в зависимост от площта, която следва да се охранява. В случай, че е важно да се осигури отлична видимост във всяко едно кътче, то следва да има достатъчно на брой камери за видеонаблюдение, които да я осигурят. Ако са налице по-високи постройки, огради или препятствия, намалящи видимостта, на охраняемата площ следва да се осигури по-голям брой записващи устройства.

Друг важен фактор – как да се извършват записите, т.е. дали да бъдат 24/7 или да се активират със сензор за движение. Ако ще се записва денонощно, трябва да се разполага и с достатъчно място за съхранение на записите, като твърд диск или облачно пространство. 

Видимостта също е от водещо значение. Ако има нужда от неограничена видимост, дори при пълна тъмнина, то е редно изборът да се насочи към такива варианти за видеонаблюдение, предоставящи нощно виждане. 

След видимостта, следва и въпросът дали да има звук. Според целта, е от значение да се прецени дали получените записи да съдържат само картина, или е нужно да предоставят и налично аудио.

Накрая, но не на последно място, добре е да се състави план за видеонаблюдение. Той може да бъде изготвен самостоятелно или от професионалисти, но е важно да включва повече информация относно вида на устройствата, тяхното позициониране, наличие и разположение на захранващите блокове.

Избор на компоненти за видеонаблюдение

Най-основният момент, касаещ успеваемостта на задачата – да се осигури сигурността на дома или бизнес обекта, е да се подберат правилните компоненти. Независимо дали това ще е готов комплект за видеонаблюдение или проектът ще е съставен от отделни компоненти, ето какво е необходимо:

  • видеорекордер – кое устройство е подходящо – DVR или NVR. Първият тип се използват за аналогови HD устройства за видеонаблюдение, позволяващи да се наблюдава на място или от разстояние. NVR видеорекордерите са предназначени за свързване на IP камери, които предават информация, посредством кабелна или Wi-Fi връзка. Чрез тях се наблюдава около охраняемия обект от разстояние. Може да се извършва през всяко устройство, разполагащо с интернет връзка, включително и през мобилен телефон;
  • камера – изборът й е сред най-важните, които следва да се направят. Ако ще се извършва наблюдение във външни условия, корпусът ѝ би следвало да е водоустойчив и да притежава светодиоди за осветление. Важна особеност, на която е добре да се обърне внимание, е разделителната способност. Препоръчително е, в този случай, тя да не е под 1080P. Популярни предложения са и моделите с батерии. Те, обаче, не са подходящи за ролята на охрана;
  • захранващ блок – тук отново има значение дали оборудването е предназначено за външен или вътрешен монтаж. Захранването трябва да е съобразено с вида и числеността на камерите, за да е ясно колко канала са необходими. В зависимост от обекта и неговата площ, подходящи са както тези от висок, така и предложенията от среден клас. Захранващите блокове се предлагат с пластмасов или метален корпус.
  • кабели – при този тип компонент, роля играе не само вида, но и дължината им. Независимо дали става въпрос за HD или IP камери, всички те се нуждаят от кабел за захранването им, отговарящ за връзката със захранващия блок.

Трябва да се има предвид, че за да се осигури възможност за записи, преглеждане от разстояние, връщане на видео или съхраняването му, е необходим софтуер, осигуряващ всички тези операции и команди. Предлагат се както безплатни, така и платени софтуерни приложения, според различните нужди и предпочитания.