През лятото внимавайте с леда и царевицата
Лятото е сезонът, в който температурите се повишават, което създава много благоприятна среда за развитието на микроби, вируси и всички патогени, които заразяват хората и допринасят за развитието на стомашно-чревните заболявания. В сезона на почивките отиваме на планина или море, сменяме хранителните си навици, често ядем храна, която не е проверена и е различна от обичайната. Това активира стомашно-чревните заболявания. За да се предпазим от тях, на първо място трябва да спазваме висока лична хигиена. Трябва редовно да мием ръцете си с вода и сапун. Да внимаваме водата, която пием, да не е от непроверени източници. Препоръчвам през лятото да се приема бутилирана вода. Особено важно е да обръщаме внимание и на леда, който ни слагат в заведенията – не знаем от каква вода е направен. Освен това, храните трябва да са достатъчно добре термично обработени, а съхранението им - подходящо. Има храни, които лесно се развалят в топлината, и трябва много да внимаваме точно с тях, защото се превръщат в среда за развитие на патогени. Яйцата, всички продукти, които ги съдържат – например, майонезата, недобре измитите плодове и зеленчуци, по които също може да има много патогени, храните, които не се съхраняват правилно, уличната храна, будките по заведения и т.н.
Оказва се, че трябва да внимаваме много и с царевицата, която продават по плажовете. Ако е застояла, тя е благоприятна среда за развитието на бактерии. Затова трябва да се уверим, че водата, в която се вари, е гореща, и самата царевица е току-що приготвена.
*БГнес