Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украйна Снимка: Pixabay
Украйна Снимка: Pixabay

Работата включва анализиране на информация от мобилни телефони, криминологични анализи на ДНК проби, както и изследване на части от тела, взети от бойното поле

Украйна работи с Федералното бюро за разследване на САЩ и американски компании за събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от руснаци, като например геолокационни данни и информация от мобилни телефони, заявиха днес високопоставени лица, цитирани от Ройтерс.

Украинските власти събират дигитална информация от бойното поле и от градовете в Украйна, опустошени от войната, която започна миналия февруари, каза Алекс Кобзанец - специален агент на ФБР, който по-рано е работил като юридически аташе на бюрото в Украйна, уточнява БТА.

"Събирането на такива данни, анализът им и обработването е нещо, с което ФБР има опит в дейността си", каза Кобзанец на конференция в Сан Франциско, свързана с киберсигурността.

Работата включва анализиране на информация от мобилни телефони, криминологични анализи на ДНК проби, както и изследване на части от тела, взети от бойното поле, каза той.

"Следващата стъпка е работата с националните американски оператори и трансфериране на информацията, получаване на информация за геолокацията, когато това е възможно", допълни Кобзанец.

Работата отразява задълбочаващото се сътрудничество между САЩ и Украйна на киберфронта, където Русия често е противник и на двете страни.

Руското правителство за момента не е коментирало въпроса.

Агентът добави, че през последната година и половина ФБР е работило с Украйна за разпознаване на колаборационисти и руски шпиони в Украйна, както и на представителите на руските сили, които са действали в околностите на Киев в момента на инвазията.

Длъжностните лица и компаниите за сигурност в САЩ са главен партньор на Украйна в опитите ѝ да се справи с руските кибератаки, с които се бори поне от 2015 г.

Иля Витюк, ръководител на отдела за киберинформация и киберзащита към Службата за сигурност на Украйна, каза, че освен че броят на руските атаки срещу Украйна се е увеличил през последните няколко години, през последните месеци те са станали по-целенасочени.

"Много е трудно да докажем кой е отговорен за някое престъпление", каза Виктюк. "За нас е много е важно да получим колкото се може повече информация за руските киберпрестъпления, защото събираме всички тези данни и ги включваме в криминалните досиета".

"Вярваме, че този случай за кибервоенните престъпления е нещо ново", допълни той. "За пръв път си имаме работа с пълномащабна кибервойна".