Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев на откриването на конференцията "Енергия за зелено бъдеще". Снимка НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Президентът Румен Радев на откриването на конференцията "Енергия за зелено бъдеще". Снимка НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Зеленото бъдеще на енергетиката изисква жертви и те се изразяват в по-високата цена - и на енергията, и човешката цена. Това каза президентът Румен Радев при откриването на конференцията "Енергия за зелено бъдеще".

Дебатът, който предстои на конференцията, трябва да отговори на всичките ни въпроси – например дали зеленото бъдеще ще доведе до лишаването ни от всички базови мощности. Трябва да калкулираме и човешката цена, и риска от намалена конкурентоспособност. Много се надявам днес да се разгледат именно тези въпроси, каза президентът в приветствието си в началото на конференцията, на която присъстват енергийните министри на България, Румъния, Унгария, Азербайджан и Турция. 

В приветствието си той попита: Къде остана енергийната криза отпреди 7 месеца, когато проблемите в сектора се решаваха ден за ден? 

Днес имаме вече завършен интерконектор с Гърция през който получаваме газ от Азербайджан и то на цени които сме договорили преди 10 години. Имаме достъп на гръцката газопреносна мрежа. Имаме достъп до всички терминали за втечнен газ на турската компания „Боташ“. През нашата страна преминава и руски природен газ за Сърбия и Унгария, каза държавният глава.

Днешната инициатива – подписването на споразумението с Азербайджан по инициативата „Солидарити ринг“, вече далеч надхвърля решаването на ежедневните проблеми на енергетиката и благодаря на министрите, благодарение на които тази инициатива става реален факт, допълни Румен Радев.

Какво ще я правим тази енергия? Този въпрос ми задаваха след като миналата година обявихме визията за развитието на енергетиката, която предвижа възобновяеми източници, ядрени централи и хидроенергетика.

Днес, с конференцията "Енергия за зелено бъдеще", ще даваме отговор на този въпрос. Ще говорим за зеления преход, за електрификация на индустрията, за електрификация на транспорта. Така министърът на енергетиката Росен Христов откри конференцията, преди да даде думата на президента Румен Радев.