Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Василев - финансист
Николай Василев - финансист

"На времето, когато трябваше да правим Тройната коалиция, идеологическите разлики между партиите бяга огромни, но се направи коалиция. Днес разликите са малки, но личната омраза унищожава всичко. Голяма разлика в епохите. Трябва да има правителство. По-добре някакво, отколкото никакво".

Това каза икономистът Николай Василев, бивш вицепремиер в правителствата на НДСВ и на Тройната коалиция, в "На фокус с Лора Крумова" по "Нова телевизия".

"Тънките сметки в политиката никога не са полезни. Кой какъв ще бъде на местните избори е божа работа", коментира икономистът.

"Какво значение има 2009 г. какво е станало на изборите, от гледна точка на историята. Ако България пропусне всички влакове за Еврозоната, за Шенген и т.н., какво значение има какво говорят политиците тази седмица. Не смятам, че става дума за саможертва. Политиците остават в историята с големите решения, с големите реформи и големите цели, които са постигнали. Какво постигнахме последните две години? Нищо. Никой не ни взима насериозно", каза Василев.

"Трябва всички партии да бъдат по-диалогични, по-консенсусни. Моята най-голяма надежда е свързана с първия мандат. Ще видим. Като гражданин отдавна мечтая за прозападно-реформаторско правителство", обясни той.

"Не одобрявам бюджетната политика. Вземаме колкото се може повече дългове, имаме колкото се може повече дефицити, раздаваме социални разходи и така караме, докато в картечницата има патрони. Има ли милиарди за изхарчване, те се опукват. И се оставя попарата за следващите.

Този бюджет бих го взел за сведение. Благодаря на служебния кабинет, че е смел и хвърля тази бомба на гражданите. Бих го скъсал, бих го хвърлил и бих написал нов, който няма общо със сегашния.

Бих забранил думите дефицит и актуализация в бюджетната политика", категоричен е Василев.

"Проблемът е в разходите. Цялата държавна администрация е огромна. Трябва да се върви към ограничаване на ръста на разходите. Отговорът е - политическа воля. В момента има воля само за харчене и за раздаване.

Умирам от срам, защото на млади години нашето поколение си посвети живота да има бюджетни излишъци", обобщи Николай Василев.