Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изглед към Черни връх откъм бул. “Цариградско шосе”
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Изглед към Черни връх откъм бул. “Цариградско шосе” СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Хаос: 9 институции и частен инвеститор си прехвърлят топката

Част от регулациите са от соца

Няма действащи пречиствателни станции, по документи пътищата са планински пътеки

Да ремонтираме старите съоръжения, вместо да строим нови, е като в купето на москвич 408 да сложим двигател на ауди

1 295 819 туристи са се качили на Витоша през 2014 г. Интересът към планината се увеличава с всяка изминала година, но в същото време условията за спорт там, особено през зимата, са силно ограничени. Причина за това са строги регулации, които не са променяни от времето на социализма.

Точно те не позволяват да се построят нови съоръжения, които да ползват вече направените в миналото просеки в гората. Не се налага изсичане на дървета, но стълбовете за новите лифтове не могат да бъдат поставен върху бетонните основи на старите - трябва да се изградят други, защото става въпрос за съвсем различна инжинерна конструкция.

Това е причината

в района на “Алеко”

в момента да работят

само два лифта

- кабинковия Симеоновски и “Витошко Лале”, при положение че навремето скиорите са ползвали и “Романския” плюс още 4 влека на “Стената”. От тях в момента стърчат ръждясали железа, а възможностите за ски спорт за драстично ограничени. По същата причина и единственият работещ лифт “Витошко Лале” не може да се замени с по-бърз и модерен с повече седящи места.

Хаосът е пълен, тъй като три министерства, три областни управи и три общини плюс частните инвеститори си поделят отговорността за развитието на Витоша и никой не може да вземе цялостно решение. Планината е под шапката на ведомствата на земеделието и горите, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и на областите София-град, Софийска и Пернишка. Плюс общините Столична, Перник и Самоков.

“Ситуацията е като в поговорката “много баби - хилаво дете”, смята бившият главен архитект на столицата Петър Диков. Според него като че ли всички чакат работата да се свърши от дирекция “Природен парк Витоша”, която пък е звено към Изпълнителната агенция по горите, подчинена на Министерството на земеделието. Новият план за управление, който не се приема вече 8 години, пък е възложен от МОСВ. Според Закона за защитените територии подобни документи се изготвят за 10 години. Тоест дори да беше в сила, след 2 години щеше да е необходим още по-съвременен.

Прехвърляне на топката ли е причината София да не се възползва от

редкия си шанс, че е на една

ръка разстояние от Витоша?