Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

От Павлета Давидова

ГЕРБ няма да отстъпят от председателското място в НС, лидерът им не одобрява и ротацията на 2 месеца

Поне два варианта за съставяне на правителство вижда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ако прочетените днес декларации на парламентарните партии са верни. След неуспешния избор на председател и видимото несъгласие между партиите в НС той даде и друга опция - служебният кабинет да остане като редовен, докато бъде приет държавният бюджет.

Той не вижда ситуацията с неизбран председател като патова.

"Създават я тези, които не спазват парламентарните традиции. Първата партия получава председателя на парламента. Кой да се срамува, че е победил", попита Борисов, след като само ГЕРБ и ИТН подкрепиха Росен Желязков за шеф на парламента.

"Трябва да се обсъдят други варианти, ако някой предлага нещо друго. Може и с варианта Вежди Рашидов, но той пак ще е от първата политическа сила", коментира Борисов възможността почетният председател да остане постоянен. И уточни, че днес ще се обсъждат различните варианти.

Борисов не одобрява и опцията за ротация на шефа на НС.

"Да се редуваме има смисъл, когато, както е в ЕП -  ЕНП и социалистите се редуват на 2,5 години, по половин мандат. По същия начин се редуват и в много комисии", обясни лидерът на ГЕРБ. И припомни друг европейски принцип "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено". 

"Дали с първия, втория, ще има ли правителство. Обърнете внимание на речите. Всички казват, че трябва да има правителство. Г-жа Нинова ме нападна, че аз нападам Радев, но всички партии казаха - бюджет само при редовно правителство. Защото се страхуват от това, което излезе от МВФ", каза Борисов, припомняйки оценката за БВП на България.

"Не можеш да направиш дефицит 3%, като вдигнеш прогноза на хартия на 5 и 6%, за да излезе дефицита на три", добави той.

"Тези дни проявяваме и търпение, и внимание, и диалогичност. От "Възраждане" страх нямаме - имаме ясно формулирани различия и посоки, в които може да работим заедно - земеделие, вериги, енергетика, патриотизъм, мощна армия. Другите имат проблем", добави той.

„Системата няма повече шанс. Доволен съм, че на тази Велика сряда парламентът беше много обран, умерен, истински политически парламент”, коментира лидерът на ГЕРБ. Според него има желание за правителство, но невъзможност това да се случи.

"Ако с търпение и толерантност оставим днешния ден да помислим, има варианти. Искаме решение, а то трябва да мине през компромиси. Какво ще понесат партиите като загуба. Безотговорно е да кажеш – ако не съм сам, няма да има правителство”, предупреди той.

Борисов е изненадан, че в залата не са станали, когато главнокомандващият на въоръжените сили президентът Радев е влязъл. Аз като дисциплиниран воин станах, добави той. Изненадан бил и че "Възраждане" не станали на европейския химн. 

В речта на Радев обаче той съзря желание за бюджет, "за да може след това служебното правителство да си харчи". "Да наречем нещата с истинските им имена. Изопачиха мои думи. Аз казах, че като има такава тежка политическа конфронтация между партиите, той може да се яви и като обединител. Ето, той иска тези министри, които седяха в кошарката, да им гласуваме пари да продължат месеци наред да харчат. Аз предлагам, като не може партиите да се разберем, тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за комисии. Президентът ги оставя и отива да си президентства. Тези, които са внесли бюджета и са внесли разходите, ние като парламент ще ги задължим да работят. Ние не нарушаваме конституцията, те вече не са му подчинени - всички партии гласуваме шестия мандат те да го занесат в президентството. Радев ангажиран ли е с това служебно правителство, ние, като го гласуваме, имаме ли правителство - имаме. Оттам нататък продължаваме с приказките за важните закони и си ги приемаме", обясни той концепцията си.

Според него това е голяма отстъпка.

"Да се ангажираме, защото всички говореха, че България е пред крах", заяви той. Борисов е доволен, че тонът в НС днес е бил умерен и политически, с много смисъл.

"Най-ценното качество на мъжа е търпението. С търпение, толерантност, остава да помислим. Има варианти. Аз към Радев се обръщам добронамерено, ако аз не бях станал, никой нямаше да стане. Дори и в него политическата класа няма доверие", каза Борисов. 

Според лидера на ГЕРБ решението на ситуацията минава през компромиси.

"Ако са им искрени декларациите, има голям шанс да се направи поне в два варианта правителство. Този, който казах преди малко, е спасителният вариант. Радев може да каже - не ми е работа, ама ето, след като не можеш, давам ви ги. Те няма къде да ходят тогава депутатите на избори", обобщи Борисов.