Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата ни научна експедиция през 1983 г. се изправя пред лъвове човекоядци, леопарди, мамби, диви биволи и огромни скорпиони 

Тази година се навършват 40 години от една епична експедиция на наши учени в дивата савана на Мозамбик сред лъвове, леопарди, антилопи, смъртоносни черни мамби, огромни скорпиони, редки кърлежи и всякакви насекоми. В това приключение има всичко – гонитба на лъв човекоядец, суперопасна среща с женски леопард и скърбящ мъжки, който по чудо пощадява живота на учените, стълкновение с най-отровната змия на планетата, светкавично бягство от пламъците на саваната и животозастрашаващ сблъсък с диви биволи.

Но зад тези спиращи дъха истории по време на тази първа комплексна научна експедиция в тропиците, през 1983 г. учените от Националния природонаучен музей при БАН се завръщат с впечатляващ урожай - близо 500 кг корали

от Индийския океан, кожи и скелетен материал от над 20 вида едри бозайници, земноводни, влечуги и безгръбначни. Нещо повече, българските експерти откриват нов вид насекомо за науката и нови за фауната на Мозамбик и Замбия видовебозайници – капския панголин (Manis temmincki) и дамана на Джонстън (Procavia capensis johnstoni). Нашите учени са и първите, които съобщават на света, че в северната част на страната са се натъкнали на неподозираните дотогава по тези места примати като полумаймуната Galago senegalensis moholi и маймуната Cercopithecus albogularis.

Организаторите на експедицията са от Националния природонаучен музей при БАН – Петър Берон и Васил Златарски, заедно с научния сътрудник тогава  Николай Спасов. В екипа има и учени от Зоологическия институт на БАН като проф. Михаил Йосифов и д-р Владимир Бешков. Ръководител на групата е Берон, който по това време вече има солиден тригодишен стаж като изследовател на природата на Конго и Западна Африка. 

Кой е благородният леопард, загубил любимата си и пощадил българите и как умен лъв-човекоядец успява да им се изплъзне, четете в брой 3 на сп. "Космос".