Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

руският посланик във Великобритания Андрей Келин `
Снимка: @RussianEmbassyinLondon/ Youtube
руският посланик във Великобритания Андрей Келин ` Снимка: @RussianEmbassyinLondon/ Youtube

Русия е готова за прекратяване на огъня с Украйна по всяко време, но перспективата е "нереалистична" и неприемлива, докато Киев и Западът настояват за военно поражение на Кремъл, заяви руският посланик във Великобритания Андрей Келин в интервю за вестник "Таймс", предаде БНР.

Пролетната офанзива, с която заплаши Москва, вероятно ще настъпи през следващите седмици, когато времето се подобри и теренът стане по-твърд, заявява Андрей Келин за вестника. Той признава решаващата политическа и икономическа подкрепа, която Китай оказва на Москва, но отбеляза, че предложенията на Пекин за мирно решение са само рамка, не е подробен план.

Келин настоява, че Китай не може да диктува условия на Русия, нито е единствената страна, предлагаща да посредничи. „Имаме многобройни предложения за посредничество, идващи от Близкия изток, Латинска Америка, Турция и други, казва посланикът и допълва, че дори някои британски групи предлагат да участват като посредници. Келин посочва, че Украйна е толкова "войнствено настроена", че прекратяването на огъня не е реалистично.

По неговите думи Москва остава ангажирана с оказване на помощ на хората в Луганск и Донецк да водят „нормален“ живот и изтегляне не е възможно в момента.

Ако "антируските" закони, прилагани там, не могат да бъдат прекратени, много хора в Русия ще се противопоставят на прекратяването на огъня, казва Келин. "Недовършената работа няма да се приеме като добър резултат. Войната е война", посочва посланикът. Той казва още, че превземането на Бахмут от Русия е близо, но още два града – Славянск и Краматорск, все още трябва да бъдат "освободени".

Келин, който пристигна в Лондон през 2019 година, заявява, че руското обществено мнение подкрепя президента Путин, но в същото време не харесва войните и колкото по-скоро конфликтът бъде решен по-мирен път, толкова по-добре. Той не дава данни за руските жертви, заявявайки, че неотдавнашната оценка за 100 000 души, направена от западни източници е „измислица“. И цитира "неутрални" експерти, които предполагат, че на всеки убит руснак съответстват 7 украински жертви.

Келин също говори срив на украинската икономика, твърдейки, че нейният БВП е спаднал с 35% миналата година и още 10% тази година. От 45-милионното население на Украйна преди конфликта сега са останали около 19-20 милиона и страната изпитва затруднения да наема млади войници, заявява посланика пред "Таймс". Твърди, че за разлика от това руската икономика почти не е била засегната от западните санкции и че автомобилите, самолетите и друг внос от Запада се заменят с руско производство. "Това ни дава шанс да възстановим нашата индустрия в тези области", аргументира се Келин.