Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният премиер Гълъб Донев
Служебният премиер Гълъб Донев

Доказателство, че изборите бяха честни е това, че партиите са в радиомълчание и не говорят за честнотта им. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в интервю за Би Ти Ви.

Партиите вероятно бяха изненадани от резултатите, но това е в резултат на кампанията, която водиха и политиките, които представяха пред своите избиратели, коментира още назначеният от президента Румен Радев министър-председател. Политиците трябва да търсят единството, приоритетите на България и разрешаване на проблемите, препоръча на партиите Гълъб Донев. Според него служебният кабинет се е справил с предизвикателствата от новите правила в Изборния кодекс.

Техническите екипи трябва да изяснят защо машините за гласуване дадоха толкова много ефекти - дали е проблем с устройството и софтуера или хартията за печатане на бюлетините, коментира още премиерът.

Политиците трябва да стоят като морален стожер, за да няма купен вот, но фактите са, че партиите стоят зад това явление, обвини той политиците в опорочаване на изборния процес.

Донев защити финансовата си министърка Росица Велкова, че преди изборите обяви стряскаща прогноза за бъджета. "Държавата не фалира, служебното правителство ръководи стабилно финансите на държавата. Имаме над 20% ръст на данъчните приходи в сравнение с миналата година", коментира премиерът. Той подчерта, че тази година има данъчни отстъпки, които ги е нямало през 2022 г.

Постъпленията от ДДС са по-малки, защото има промяна в структурата на износа и вноса. Миналата година имахме първите месеци повече внос, а в момента имаме рекорден износ и трябва да връщаме ДДС, отговори той на обвиненията от страна на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев за чадър над големи фирми и 400 млн. лв. несъбрани от ДДС.

Към 7 април бюджетът е на дефицит, но заради политиките, приети през миналата година. С 30% разходите са увеличени, а приходите са с 20%. Заради това е дефицитът от 650 млн. лв. Но това гласуваха политиците през 2022 г. без да се съобразят какви са възможностите за приходи в държавата, обвини Гълъб Донев.

Ще направи всичко възможно предложения от служебното правителство бюджет да е с дефицит до 3%. Но дали политиците ще се заиграят отново е въпрос на тяхното отговорност, каза още служебният премиер.

Трябва добра сметка от страна на политиците дали ще гласуват нов бюджет на държавата или не, заяви още той по повод заканите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че без редовно правителство неговите депутати няма да одобрят бюджета.

Бюджетът предвижда увеличение на пенсиите с 12%, на заплатите в държавната администрация и на учителите, изброи премиерът.

Служебното правителство е осигурило газовите доставки до края на 2023 г. на най-конкурентните цени в Европа, похвали се Донев. Осигурихме диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ и всяка съседна държава иска споразумение да ползва нашите пътища на доставка, добави той. Донев обвини че това не е било в плановете на нито едно предходно правителство.

В правителствения сайт за публикуване на най-ниските цени на храните веригите сами искат да участват, каза още служебният премиер. Сайтът показва и сравнение с шест други държави от ЕС. Това е първата стъпка за информиране на гражданите за цените на хранителните продукти, опита да обясни Донев как правителството му се бори с високите цени.

Това са възможностите. Искам ясно да кажа, включително за политиците и анализаторите, че политиците в 2022 г. ограничиха възможността на служебното правителство да поема непредвиден разход. Така Донев обясни защо не всички пенсионери ще получат добавки по 70 лв. за Великден, а само тези с 500 лв. основна пенсия.

Служебното правителство ще внесе закон за еврото веднага след свикване на Народното събрание, обяви Донев. Работа на депутатите обаче било да приемат законите, които гарантират членството на България в Шенген и еврозоната.

Правителствата трябва да се съобразяват с решенията на Народното събрание за помощ към Украйна, каза Донев на въпрос дали е съгласен с думите на Румен Радев, че повече не трябва да се пращат военни помощи на Киев. Винаги мирните средства са по-добри от войната, каза още премиерът.

Северна Македония е подписала договор с всички от ЕС и както подава информация към другите държави, трябва да подава и към България, разясни той защо искаме Скопие да консултира със София бъдещи промени в конституцията си. Гражданите на РСМ трябва да имат свобода на самоопределяне и гарантирани права, препоръча той на Северна Македония.

С президента Румен Радев поддържаме 2-3 пъти в седмицата контакти и разговори. Но не се меси в решенията на Министерския съвет, каза още Донев. Всеки министър от правителството е свободен в избора си дали да поемат ангажимент за участие в редовен кабинет, коментира той предложението на Бойко Борисов министри от служебния кабинет да станат редовни.