Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2016 г. от корейски апартамент изчезват над 100 млн. евро - взети от съоснователя на OneCoin Карл Себастиан Гринууд

Китаец прибира 40 млн. евро, дубайският бизнесмен Амер Абдулазиз - повече от 100

Един от тях връща парите след среща с криптокралицата, която го заплашва с компромати

В звездните си месеци и години лидерът на наркокартела “Меделин” Пабло Ескобар печели по 420 млн. долара на седмица. Купища пари, които се налага да се заравят в колумбийски ферми, да се крият в разнебитени складове и в стените на къщи. 10% от банкнотите са изяждани от плъхове, мухлясват или просто изчезват.

Със сигурност криптокралицата Ружа Игнатова не може да се похвали с такава печалба, но на нея също като на Краля на кокаина й се налага да крие част от инвестираните суми в OneCoin на места, различни от банкови сметки.

Правела го в офиси по целия свят, единият от които - в София.

“Някои инвеститори предпочитаха да носят сумите на ръка - ще си спомни години след изчезването й защитен свидетел. - Тези хора идваха в офиса и на рецепцията стоеше жена, която се обаждаше на счетоводния отдел, където лицата, които искаха да купят пакет с монети, даваха парите и получаваха код. Служителят вземаше сумата и я качваше на третия етаж. Там се намираше т.нар. сейф, чиито размери бяха приблизително колкото една малка стая. Имаше и специална врата за сигурност. Вътре бяха разположени няколко рафта и още един сейф с размерите на хладилник.”

Офиси на компанията, в които са складирани пари, имало още в Дубай и Хонконг. За същата цел служели дори и апартаменти в Хонконг и Южна Корея.

За тайните места знаели хората на високо ниво в схемата. Затова в някакъв момент точно някои от тях дръзнали да откраднат от печалбата.

През 2016 г. от корейския апартамент например изчезнали повече от 100 млн. евро, научи “24 часа - 168 истории”. По-късно станало ясно, че за това бил отговорен не кой да е, а самият Карл Себастиан Гринууд - един от основателите на компанията, топлидер на мрежата, а също и главен дистрибутор на криптовалутата в глобален план. В края на миналата година съратникът на Ружа призна пред прокуратурата в САЩ вината си по три обвинения за финансови престъпления, според които от самото начало това е било замислено и реализирано като лъжлива схема за милиарди.

От материалите, с които медията ни разполага, става ясно, че Гринууд е върнал голяма част от парите, които е откраднал. Направил го след разговор на четири очи с Игнатова, която го заплашила, че ще го разобличи публично.

Повече подробности за срещата помежду им не се споменават. Не става ясно и какъв е бил неговият отговор, нито пък с какви компромати е разполагала Ружа, така че да успее да стресне мъжа, който в кратък срок възстановява заграбеното.

До изчезването й през октомври 2017 г. Карл не си позволява повече да краде от компанията. Повторил упражнението едва след като нейните следи се изгубили. Свидетел ще разкаже, че малко след като криптокралицата изчезва без следа, той прибира отново голяма сума от OneCoin, но този път скрита в апартамент в Хонконг.

За присвояването от вътрешния кръг на OneCoin разказва в показанията си и братът на Игнатова - Константин. Съдията ще го контрира, че няма как да бъдат сигурни в достоверността на твърденията му, тъй като не знаят откъде той има тази информация.

“Хора от компанията ми разказаха”, ще се защити Игнатов пред магистратите.

И ще обясни, че в неформален разговор един от тях му споделил за мъж от китайски произход, който откраднал между 30 и 40 милиона евро. Над 100 млн. евро прибрал и бизнесменът Амер Абдулазиз - основател на Phoenix Thoroughbreds.

“Създадената през 2017 г. компания се превърна в нововъзникваща сила на глобалната състезателна сцена с над 300 коня по целия свят - пише в сайта на Phoenix. - Много от тях се надбягват в някои от най-престижните състезания в света.”

Твърди се, че с 25 млн. евро от откраднатата от OneCoin сума Амер купил чистокръвни коне. Свидетел вече посочи дубайския богаташ като кючова фигура в прането на пари, изкарани от измамата. Половин година след като следите на криптокралицата се губят, близката й сътрудничка Ирина Дилкинска, адвокатът Марк Скот и Константин Игнатов обсъждат как да си върнат точно тази сума, за да спасят умиращата организация.

През април 2018 година се появяват съмнения, че още някой от компанията е бил съучастник в съмнително източване.

“Към онзи момент бяхме убедени, че Ирина краде пари от OneCoin. Искахме да разберем дали работи с Амер Абдулазиз”, разказва свидетел, твърдейки, че от офиса в Дубай е получил извлечения по сметки.

Как Ружа разбира за кражбите?

От показания става ясно, че никой от близките й не е инвестирал в създадената от нея криптовалута. Дори самата тя не е вложила лев, евро или долар от личните си доходи в измислената схема.

Предполага се, че криптокралицата е разбирала за хората, които крадат от нея, благодарение на подслушвателни устройства. Тя била вманиачена от идеята, че някой ще я предаде, и поради тази причина ги записвала, така че да бъде наясно с всеки техен ход.

Страдала от манията, че сред най-приближените й има човек, който ще превърне нейното задържане в разменна монета за собствената си свобода.

“Последните месеци беше потисната, притеснена, плачеше, опасяваше се за живота си”, ще разкаже и най-добрата й приятелка Адсис Ран.

Очакванията на Игнатова се оправдават. Троянският кон се оказва Гилбърт Армента (един от перачите на парите - бел. авт.), който предлага да свидетелства срещу основателката на пирамидата.

Въпреки че двамата имат връзка помежду си, дни след като белезниците щракват на ръцете му, той вече разказва подробности за компанията. Дава вътрешна информация, с която до този момент властите не разполагат.

Към края на септември 2017 г. ФБР опасва офисите и телефоните му с бръмбари. Слуша всичките му разговори.

Без да бъдат наясно, че в същия момент подобно нещо прави и самата Ружа. Тя поръчва в дома на Армента да бъдат поставени записващи устройства.

След като разбира какво се готви да направи той, Игнатова започва да организира бягството си.

Подобно нещо се е случвало и с крадците, които дръзвали да откраднат пари от нея.

До изчезването й криптокралицата знаела къде се намира всяка инвестирана сума. Най-важното за нея било тайните около OneCoin да бъдат запазени. Затова въвела правило служителите да не изнасят никаква вътрешна информация за начина, по който действа организацията. Изисквала от тях да имат и криптотелефони.

Дали преди отпътуването си Ружа е взела част от парите, които са крити в апартаменти и сейфове из различни точки на света, не е ясно.

За последно е видяна само с дамската си чанта, но в съдебни документи, подадени от жертви на схемата, се твърди, че към днешна дата тя разполага с 230 хил. биткойна на обща стойност от над 11 млрд. долара. Получила ги е от член на кралско семейство в Дубай - шейх Сауд, който е син на един от най-богатите хора в емирството.

Знаела ли е полицията за вътрешните кражби в компанията?

Разследвания не са водени и за престъпленията не е съобщавано, въпреки че са били ясни имената на хората, които са прибирали неправомерно суми от нея.

“Защото тези пари бяха направени от криминална дейност”, обяснява Константин Игнатов мълчанието им.

Само един сигнал до властите можел да доведе до разплитане на цялата схема.