Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европейският орган за безопасност на храните обяви 10 опасни вещества в ежедневната храна, които може да причинят рак. Те се образуват и в любимата на българите комбинация - бира с картофки и цигара.
Европейският орган за безопасност на храните обяви 10 опасни вещества в ежедневната храна, които може да причинят рак. Те се образуват и в любимата на българите комбинация - бира с картофки и цигара.

У нас не правят изследвания за 10-те вещества, водещи до онкологични заболявания

Водата, ароматните свещи и сапуните също с опасни вещества

В България не се правят изследвания за вредните нитрозамини, които причиняват рак, обявени от Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Миналата седмица тя публикува изследване, че в продуктите, които ежедневно ядем, има 10 съединения от този вид, които са канцерогенни и може да увредят ДНК. Те не се добавят специално, а може да се образуват при пържене, печене, обработка със сол или вътре в стомаха заради високата му киселинност.

Коварното е, че не е известно каква е безопасната доза, защото експериментите са направени с мишки.

Не се знае и каква е безопасната температура за готвене. По принцип се смята, че високите градуси може да намалят рисковите вещества, но понякога се случва точно обратното.

“Текущата информация не позволява да се направят заключения коя температура на готвене е по-безопасна”, обясняват от ЕОБХ за “24 часа - 168 истории”. За да гарантират високо ниво на защита на потребителите, са работили с най-лошия сценарий. Предположили, че всички нитрозамини в храната са толкова рискови, колкото и най-вредния, въпреки че това е малко вероятно.

На въпрос дали има храни без нитрозамини, отговарят: “Становището се фокусира върху рисковете, свързани с наличието на нитрозамини в храната. По този начин агенцията анализира доказателства от изследвания за нитрозамини, открити в храни, като сушени месни продукти, преработена риба, какао, бира и други алкохолни напитки. Изброяват се и храни, в които може да има нитрозамини, но за тях

данните в момента са

много ограничени -

сурово месо, зеленчуци,

зърнени храни, мляко, включително и кърма, както и млечни продукти, ферментирали храни, мариновани консерви, подправени продукти, сготвени по различен начин.

Балансирането на диетата с по-голямо разнообразие от храни може да помогне на потребителите да намалят приема на нитрозамини.”