Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

При малкото проучвания с доброволци, на които са давани ястия с известно съдържание на вредния нитрозамин N-NA (NDMA), се откриват следи от погълнатата доза в телесните течности. Още по-зле става положението, ако се комбинира с алкохол. Така се

намалява способността на

черния дроб да пречиства

постъпилите храни и медикаменти. При опити с човешки тъкани е установено, че нитрозамините се активират още и от хранопровода, дебелото черво, пикочния мехур, бронхите, панкреаса и носната лигавица.

Всичко горепосочени факти са много скорошни и строго научни данни, казват от Българската агенция по безопасност на храните. Досега не се е смятало, че има опасност за здравето на хората и това е причината у нас да не се проучва съдържанието на тези съставки в месото, сирената, зеленчуците и всички останали храни.

Въпросът тепърва ще се обсъжда във всички страни от Европейския съюз, преди да се вземе решение как да се процедира. Информацията е на научно ниво, не е стигнала на практическо. Освен това опитите са с мишки, коментираха пред “24 часа - 168 истории” от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На този етап нитрозамините не подлежат на контрол от институцията. Никой не им е обръщал внимание и няма регламент, по който да се проверяват.

В същото време според доклада на ЕКБХ за съдържанието на нитрозамини в много от продуктите е известно още от 70-те и 80-те години на XX век. Първо се заговори, че пушените меса съдържат определени нива на нитрозамини заради използването на нитрити като консерванти, поддържането на дадена температура за съхранение, pH и други условия. За да изглеждат свежи и другите видове мръвки, се добавят вещества, водещи до образуване на канцерогенните химически съединения.

Това важи и за

обработката на рибата,

като тя може да бъде замърсена с нитрозамини и чрез микроби. Фактът е известен още от изследвания през 70-те години на миналия век. Различните изследвания показват различни стойности - от 2,2 мг на кг до 388 мг на кг, но тези цифри не значат нищо, защото не са определени безопасни граници.

Голяма част от информацията е за най-разпространения нитрозамин - NDMA, който е жълт на цвят, няма мирис. Използва се в различни производства, включително за ракетно гориво, както и в хлоризацията на водата. Затова учените от ЕОБХ предупредиха в доклада си, че в чешмяната течност също има канцерогенни вещества. Другите често срещани нитрозамини в храната са NMEA, NDEA, NDPA, NDBA, NMA, NSAR, NMOR, NPIP и NPYR.

Част от тях се съдържат в любимата на българите бира. Свързват се с две вещества от ечемика по време на процеса на продукцията. Добавената вода към кехлибарената течност може

допълнително да повлияе

върху количеството

рискови съединения.

Те варират между 0,1 и 9,3 милиграма на литър, показват данните на европейската агенция.

Нитрозамини има и в сирената.