Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов Кадър: Bulgaria On Air
Цветан Цветанов Кадър: Bulgaria On Air

Смятам, че ще се направи опит да се състави правителство, в каква конфигурация към настоящия момент е трудно да се предположи. Съдя и от действията на служебното правителство през последните две седмици. От днес вече има отново смени на 9 посланици, което показва, че времето на служебното правителство изтича и в последния момент се правят тези рокади, които са свързани с външната политика на държавата.

Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в „Денят ON AIR”.

По думите му каквато и да е конфигурацията на едно бъдещо управление то ще бъде нестабилно.

„Единственото за което могат да се призоват партиите е да има 5-6 водещи приоритета, за да може да се възползва държавата от европейската солидарност, да се приеме бюджет за 2023 г. и да се очертае хоризонт на правителство не по дълъг от 10-12 месеца“.

Цветанов припомни, че предстоят местни избори, а ако се влезе в спиралата на предсрочни парламентарни избори преди тях или избори 2 в 1 ще сме свидетели на голям хаус.

За 11 секции от чужбина, които не са включени в изборните резултати Цветанов заяви, че е възможно да се говори за манипулации и отговорна е ЦИК.

„ПП-ДБ не успяха да отворят така желаната периферия, а се получи един механичен сбор между две парламентарни партии и формациите, които ги подкрепиха, но те нямаха електорална тежест. Не успяха да направят генералната репетиция за местния вот, за разлика от ГЕРБ, ДПС и БСП, които успяха да си тестват кандидатите“, даде за пример Цветанов.

Правоохранителната система не е свършила работата си, не е имало анализ, който да бъде за уязвимите места за контролирания и купения вот, според председателят на Републиканци за България.

Той даде за пример парадокса с над 10 000 гласа преференция във Варна и заяви, че при направен анализ би било видно къде има такъв вид вот, а именно в области като Варна, Хасково, Видин, Враца и Монтана.

Цветанов е категоричен, че от 11 700 в страната „Продължаваме Промяната – Демократична България“ не са имали добре подготвени членове на СИК, затова няма как да се очаква да има прозрачност в изборния процес.

Той посочи, че изборите на 2 април са били моментът, в който да се даде възможност и да се тестват потенциалните кметове, които могат да бъдат издигнати за местния вот.

Цветанов благодари на колегите си от Републиканци за България, които са намерили общ език по места и са подкрепили кандидати на Демократична България в определени области като Видин, Хасково, Плевен и др.

Цветан Цветанов каза, че е възможно съставяне на програмно правителство, което да е с приоритети и цели по определени секторни политики, но това би било възможно само ако не влязат никакви политически лица и министри, които са били през последните години в управление.

„Такъв кабинет трябва да ограничи това, което се случва със служебното правителство и упражняването чрез него на едноличната власт от страна на Румен Радев. Трябва да се даде възможност да се върне парламентаризмът и партиите да търсят някакво решение. Виждаме, че има 4% от гласоподаватели, който са гласували с „Не подкрепям никой“. Трябва да се търси решение и да се минимизира напрежението, което има между политическите формации“, изрази мнение председателят на Републиканци за България.

„Ако не се състави правителство това означава, че ще бъдат лишени гражданите, бизнесът и местната власт, всички тези бенефициенти от възможността за европейската солидарност. Това засилва анти европейското мислене и говорене, затова виждаме как единствените, които имат огромен прираст с 10 народни представители са „Възраждане“. При всички положения трябва да се търси решение за програмно правителство, с мандат по определени теми, с много силен контрол и прозрачност при взимането на решенията“, каза още Цветан Цветанов.