Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски КАДЪР: NOVA NEWS
Надежда Нейнски КАДЪР: NOVA NEWS

Преди дни мина петият избор от две години насам - сега трябва да се опита по обратния път и да се види има ли мнозинство и то евроатлантическо, това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия Надежда Нейнски, бивш външен министър.

Според нея ГЕРБ трябва да предложи формула, която да структурира евроатлантическо мнозинство. Така ще се види коя партия ще има воля за управление. Иначе се събират сили на другия полюс - връща се ИТН, "Възраждане" вдига подкрепата си.

Ясните приоритети за България са Шенген, което е доверие, а не само изпълнение на критерии. Също въвеждане на еврото и реформата в съдебната власт.

Ако от един ясно разписан дневен ред има оттегляне, ще се види кой за какво е.
България трябва да има правителство с ясни цели - не можем да налагаме модели. Реалната ситуация в света с тази война налага България да си върне доверието у партньорите, допълни Нейнски.

Тя обясни, че кризата на доверието е налична - институционализираните фигури излъчват различни послания.

Надявам се да няма разцепление в демократичната общност у нас. Нито на първия, нито на втория ще е лесно. Всяко правителство на малцинството се избира от мнозинство и трябва да има ясно структуриране около определена програма.
Ситуацията е много патова и не бих искала да съм на тяхното място. Съдебната система е много важна и иска мнозинство за реформирането й.

Необходима е не само справедливост, необходима е и законност. Трябва да създадем демократични закони, пред които всички да са равни. Проблемът с корупцията е драматичен и не трябва да имаме търпимост, а иначе я има навсякъде.
Някои казват, че има вариант за 6-и избор заедно с местните, но те не са геополитически, а местни. Важно е как България стои в геополитичесто отношение, допълни Надежда Нейнски.