Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.
  • Важат само знаците Х и V със син химикал

В секционната избирателна комисия гласоподавателят се легитимира с личната си карта, а родените до 31 декември 1931 г. - със зеления си паспорт. След вписване на данните от личната карта в списъка, избирателят получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан. На гърба й се поставя един печат.

За първи път на тези избори хартиените бюлетини няма да се попълват в тъмни стаички, а тайната на гласуването ще се осигурява от параван. на много места обаче ще използват старите стаички, но без вратите и завесите, които се използваха до момента. Всяка община сама преценява какво да използва за целта.

Всяка бюлетина за парламентарните избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати. В Ловеч и Монтана ще фигурират и независимите кандидати, които също са в предизборната надпревара.

В дясната страна на бюлетината е преференциалният вот - за него са предвидени кръгчета с номера от 101 нагоре. 

За да е действителна бюлетината, срещу квадратчето на една от партиите, коалициите или независим кандидат трябва да има знак Х или V. Може да се използва само пишещ в синьо химикал. Може да се отбележи това на "Не подкрепям никого", но не и заедно с някоя от партиите. преференциален вот без придружаваща го партия също не се брои. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

От ЦИК препоръчват бюлетината да се сгъне два пъти, като отгоре остане мястото за печати. След това тя се предава на член на СИК, проверява се дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.

Ако избирателят допусне грешка при гласуване, има право да я върне и да получи нова, но само веднъж. Без да се разгъва грешната бюлетина се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК. 

  

Гласуване с хартиена бюлетина
Гласуване с хартиена бюлетина