Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кузман Илиев Кадър: Nova News
Кузман Илиев Кадър: Nova News

„Никоя от партиите няма шанс да управлява самостоятелно, нужна е коалиция. Партиите не бива да носят отговорност за обещанията си. Има риск всеки да иска да набута неговия харч, неговата програмка”. Това каза икономистът Кузман Илиев в коментар за предизборните послания на партиите преди вота на 2 април.

Той се съгласи с мнението на бившия социален министър Христина Христова, че партиите носят много малко отговорност за приходите и много малко съобразяване с разходите, които предстоят. „Традиционно 40% от доходите на бедните българи отиват за храна. Там е и най-голямата инфлация”, каза Илиев пред "Нова нюз".

Според бившия социален министър Христина Христова има разминаване между духа на директивата за минималните заплати. „Много вярвам, че новият парламент ще преосмисли това записване на МРЗ в Кодекса на труда, защото не това е философията и духа на тази директива. При нея бе чрез колективно договаряне да се търсят величините, които ще позволят МРЗ да е половината от средната заплата”, каза тя.

Според Илиев „има много ангажименти, които нямат пипане. От Плана за възстановяване и устойчивост очакваме пари, но не искаме да го предоговаряме, защото той е самоубийствен за България”.

„Отиде на заден план тази работа с Плана, доколкото познавам европейските институции, това е много трудна, мудна процедура”, каза Христина Христова.