Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Си Дзинпин СНИМКА: Ройтерс
Си Дзинпин СНИМКА: Ройтерс

Китай заедно с Русия има решителна готовност да защитава едноцентричната международна система в днешния неспокоен свят и да защитава световния ред, основан на международното право. Това каза днес при пристигането си в Москва китайският президент Си Дзинпин, цитиран от ТАСС. 

Кортежът, превозващ членовете на китайската делегация и президента Си Дзинпин при пристигането им в Москва СНИМКА: Ройтерс
Кортежът, превозващ членовете на китайската делегация и президента Си Дзинпин при пристигането им в Москва СНИМКА: Ройтерс

"В далеч не така спокойния свят Китай има готовност заедно с Русия да отстоява решително едноцентричната международна система, да защитава световния ред, основан на международното право и основополагащите норми на международните отношения, които се базират на целите и принципите на Устава на ООН, да се придържа към истинска многостранност, насърчавайки многополярността в света и демократизацията в международните отношения, както и да способства за развитието на глобалното управление в по-справедлива и рационална посока", каза китайският президент. 

По думите му Китай и Русия като големи страни и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН играят важна роля в международните дела. 

Си Дзинпин добави, че очаква по време на посещението в подробности да бъдат обменени мнения с руския президент Владимир Путин по въпроси на двустранните отношения и по важни регионални и международни теми, представляващи взаимен интерес, както и да бъде набелязан план за развитие на стратегическото взаимодействие и практическото сътрудничество.

"Уверен съм, че визитата ще бъде плодотворна, придавайки нов импулс за здраво и стабилно развитие на китайско-руските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие в новата епоха", подчерта китайският лидер, цитиран от БТА.  

Си Дзинпин пристигна по-рано днес на държавно посещение в Русия. Самолетът му се приземи на столичното летище "Внуково" около 12:59 часа московско време.