Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Дянков , бивш вицепремиер и финансов министър
Симеон Дянков , бивш вицепремиер и финансов министър

Три мерки за справяне с финансовите проблеми предлага бившият министър - да се върне 20-процентното ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се намалят разходите

25 години не сме имали такъв дефицит. Това каза в интервю пред Нова тв бившият министър на финансите Симеон Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%, според финансиста обаче той ще е около 9%. 

Почвайте да се паникьосвате, било посланието на финансовия министър Росица Велкова, коментира бившият вицепремиер от първото правителство на Бойко Борисов. Според него представянето на доклада й било по-емоционално, отколкото отива на финансист, защото ставало въпрос за много сериозни мерки от затягане на коланите. Той е убеден, че Велкова предлага по-постна пица от тази, за която той говореше като финансов министър.

Дянков предложи три мерки за решаване на проблемите с огромния дефицит - орязване на енергийните помощи за бизнеса, връщане на ДДС в нормалните размери и намаляване на разходите.

Защо не се орежат енергийните 13 млрд., с които ще се затвори дефицитът, попита Дянков и обясни, че това решение може да се вземе от служебното правителство, даже няма нужда от гласуване в парламент. Заради страха, че големият бизнес може ще се обърне срещу служебното правителство и срещу президента, не се взема това решение. Това е причината, убеден е бившият министър.

Идеята за данък "Свръхпечалба" и популизъм и няма как да стане, каза още той.

Категоричен е, че няма риск за валутния борд, няма да се намалят и социалните плащания, особено акот бързо се приемат стабилизиращи мерки.

Но се отдалечаваме още от еврозоната. Бях в Брюксел, когато излезе докладът на финансовия министър, там са силно изненанади, обясни Дянков.