Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дилиян Георгиев е задържан под стража с решение на Апелативния съд в София.
Дилиян Георгиев е задържан под стража с решение на Апелативния съд в София.

Записи с издирван бизнесмен, намерени в жилища на двама обвиняеми, бяха разкрити от разследващите. В тях - Гешев, Бобока, Цецо от Белград, милиони евро и руски интереси

“Красимир Каменов-Къро” (българин, който вероятно се укрива в ЮАР), “Цецо от Белград” (банкерът, който след рухването на КТБ живее в Белград), поръчкови убийства, пари от руската банка ВТБ (една от санкционираните от ЕК), списък за “отстрелване” на съдии, прокурори и следователи, кадруване в МВР, имена на политици, Митко от BIRD, Бобока (май единият от братята известни бизнесмени, които съдът оправда след прокурорско обвинение за търговия с влияние за чат с фактор във властта)...

Някои с инициали, други - с имената.

Сюжет, твърде заплетен и сложен, обобщен от главния прокурор Иван Гешев в едно изречение: “Това е завладяната държава”.

И съвсем не става дума за сценарий за нов сериал, а за опит за резюме на брифинга на прокуратурата в четвъртък - такъв, на какъвто досега журналистите не бяха присъствали.

Историята започва на 14 септември м.г. Тогава прокуратурата получава секретен доклад от службите за сигурност.

Започва разследване срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Основното действащо лице е бизнесменът Красимир Каменов-Къро. На 7 март 2023 г. прокурори и следователи претърсват жилищата на двама мъже, които ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Първия прокуратурата съобщава с инициалите му - Т.И. Обвинен е за изнудване и притежание на кокаин с цел разпространение. Пуснат е с “подписка”, след което той напуска страната. Ще бъде обявен за издирване. (Кой стои зад тези инициали виж долу)

Вторият мъж е Дилиян Георгиев. Обвинен е за притежание на кокаин, намерен в един от имотите, който обитава. Задържан под стража, а в четвъртък - по времето на брифинга на ръководството на прокуратурата, Апелативният съд в София го остави за постоянно в ареста.

Освен наркотиците в жилищата, за които са обвинени обаче, прокурорите намират и други находки, от които излизат по-любопитни неща.

От имот на Т.И. например е иззет лист хартия с напечатан текст. Заглавието е “Вредители за уволнение”.

Пресконференцията на прокуратурата. Главният прокурор Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и шефът на националната полиция Атанас Илков (вляво)
Пресконференцията на прокуратурата. Главният прокурор Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и шефът на националната полиция Атанас Илков (вляво)

Под него са изредени имената на съдии, прокурори и следователи от вече закритото специализирано правосъдие. Всички те работят в общите структури и в списъка са изредени с имената си и актуалните длъжности.

“Няма да позволя организираната престъпност да засяга не само интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и съдебни служители - да бъдат заплашвани, върху тях да се оказва натиск”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

По време на претърсванията в един от имотите обвиняем е отправил заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил самоотвод. Той вече е с охрана, обявиха разследващите.

В жилище, ползвано от Дилиян Георгиев е открит лист с ръкописен текст, в който се четат думите: Белград, ВТБ (Вероятно става дума за руската външно-търговска банка, за която в началото на 2013 г. Цветан Василев обявява, че е станала акционер на КТБ с 10% от капитала), 50 000 000 евро, 10 000 000 евро.

“Ако това е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била сътрудник в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени и посочени като “Цецо от Белград”? Дали това не е работа на зловредно руско влияние, организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти към евроатлантическите ни партньори? Надявам се ДАНС да отговори”, коментира главният прокурор.

В найлонов плик, отново от жилището на Дилиян Георгиев, е открит лист с текст на английски, който прокуратурата предостави на медиите в превод. Ето какво пише в него:

Здравей, скъпи приятелю! Доколкото разбрах, всичко е ОК по темата. Продължавайте така! Когато приключим, всички ще сме щастливи.

Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, може да ми се обидиш, или да се обадиш на Дорин. Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград и всичко е в синхрон. Така че, ние сме почти на финалната права и скоро ще пием шампанско! Поздрави!

В същия имот е намерен още един лист с напечатан на български език следния текст:

Здрасти, имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от щатите. Къро също е насреща и Овидиу от Швейцария. Казаха, че са ти изпратили и материал. Материал за продажба от Цюрих. Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета, ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но за сега така действаме. Текстът е подписан от Митко С. (Лице, идентифицирано от прокуратурата като журналист.)

Най-любопитното обаче са две флаш памети, които прокуратурата е намерила в имота на Дилиян Георгиев. В тях има 15 звукови файлове на разговори между 5-има души.

“От звуковите файлове се установява, че лица, които са обект на разследване, провеждат разговори с цел предприемане на мерки за затрудняване дейността на правоохранителните органи, назначавания и уволнения в системата на МВР”, твърдят от прокуратурата. И посочват, че всички лица от разговорите във файловете са идентифицирани.

Ето как са посочени в слайда на прокуратурата, който беше разпространен за медиите:

1. Обвиняемият Дилиян Георгиев

2. Красимир Каменов-Къро

3. Лице, чиято самоличност предстои да бъде установена, за което има данни, че е журналист

4. Лице, чиято самоличност предстои да бъде установена, приближен до Красимир Каменов-Къро

5. Овидиу Семенеску - румънски и френски гражданин, обвинен за опит за измама и организирана престъпна група, обявен за издирване.

(Дилиян Георгиев и съдружникът му Дорин Йордаке, за когото ще стане дума по-надолу в записите, бяха задържани в ареста през 2019 г. по обвинения за изнудване на депутата Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Оттогава Семенеску се издирва, защото също е обвиняем. След престой в ареста Йордаке и Георгиев сключиха споразумения с прокуратурата и бяха осъдени. Точно това е една от присъдите, с които прокуратурата представи обвиняемия Георгиев в четвъртък. Според делото тримата искали 12 млн. евро от политиците, за да заличат имената им в доклад за контрабанда на цигари - б. р.)

На записите, разпространени от прокуратурата, се чува мъж с компютърно моделиран глас, тъй като е свидетел. Разследващите представиха записите с оригиналните имена от флашките.

Първият е със заглавие “Къро - тарашене”

На 1 ноември м.г. полицията претърси зеленчуковата борса на Каменов, паркингите, които стопанисва с фирмите си, офиси, както и негови жилища.

Разследването е за финансови престъпления. По това време управлява служебният кабинет на Гълъб Донев. Ето най-важното от това, което се чува за акцията:

Къро: За някои неща той върна негови кадри бе, човек! Той е наясно. То да ти кажа честно, няма и кадри бе бате, то е като при нас. Няма кадри. Пълни олигофрени, ти го сложиш, той не може нищо да направи.

Мъж с модулиран глас: Е, така е.

Къро: Е, тия са малоумни, казвам ти -“ Промяната”. Каквото кажеш, това ще направят. Не са мои хора, ама са много... в друг свят живеят тези хора.

Няма да стане по мекия начин, казвам ти. Големи промени сега януари месец, брат. Ти се моли е това да стане. А нали ти казвам, па чак се самоизтъква - “аз нищо общо нямам с влизането в тях”. Абе, ей...

Мъж: А откъде бяха тия, да не би да беха от СДВР?

Къро: А, не, не, не. Подробности къде са дадени - ГДНП. Той усеща за какво става дума. Те и други са му казали, брат. За какво се занимава с Къро сега. Ти добре ли си с главата, разбираш ли?

Вторият запис е озаглавен “Къро - БОП, махане на Куката - Мишо”

В него явно се говори за кадруване в МВР.

Къро: Чакай малко, па те са изпратили един друг по мой, кука, който през заместника там и заместник-шефа на БОП, па той е шеф там, молбите, дет са ми ги вкарали... Тия па веднага почнали да пишат до всичките служби, разбираш ли? Той ми вика какво да правим некаква жалба. Викам - никаква жалба, мачкай и в кофата. И той вика - ок. Еми, естествено. Оня дебелият Васко изфръкнал там с една заповед от съда, еди какво си, почнал да ми се размахва. Те му казали - не важи. Направо са му я взели. Бех умрел от нерви. Дет му казали - не важи.

Мъж: Идеално.

Къро: Подкарал съм. Сега ще видиш мача, аз... Почнаха да ми се ровят много в личните неща, бате. Качват ми се горе да спят по станциите, спят ми на леглото, почват да ми ровят по сметки, където имам по света. Е, аз мога ли да им подскажа нещо на тия?

Мъж: Абсололютно. Сега остава... Ще ги изкъртя, казвам ти. Сега остава тоя Мишо горе от “Младост” и той да се върне и да сме шампиони.

Къро: Този си тръгва, разбираш ли?

На брифинга прокуратурата уточни, че въпросният висш полицай е шеф на сектор “Тежки престъпления” в Националната полиция. На този профил отговаря Михаил Наумов, който е дългогодишен началник, а при редовното правителство беше понижен и изпратен в областната дирекция на МВР в Смолян. След това отново се върна на поста . Предполага се, че точно Наумов е визиран и в друг от записите със заглавие

"Къро - плащане за махане на Куката - Мишо Н”.

Къро: Много се набутаха. Доста сме дали. Събрали сме се 4 човека, 400 000 сме дали за тоя... Според тебе дали няма да го...

Мъж: Е, требва да го изтърбушат значи.

Къро: Еми, той затова е в болничен бе, брат. Как така изведнъж се разболяваш? Миналия път така направи, 2 месеца беше болнични. Накрая го накараха да слезе долу в Смолян и го върнаха обратно. Има поддръжници, казвам ти.

От данните на прокуратурата не става ясно кой запис кога е направен.

Въпросните звукови записи не са специални разузнавателни средства, уточниха от прокуратурата. Заради тях са отделени материали от основното дело срещу Дилиян Георгиев и Т.И., за да се разследва търговия с влияние.

В някои от файловете се говори за политика и дори за сигнал срещу Иван Гешев. Като в този с име

“Къро - сигнал срещу Гешев - евродепутат”

Ето какво се чува в него:

Къро: Затова искаме да го направим, тоя ще ни пита. Какво, ще му дадеме - един наш ъъъ...такъв...

Мъж: Евродепутат.

Къро: Точно така, той ще го внесе, където трябва, и ония, като почнат да пищят, нали се сещаш.

Мъж: Да.

Къро: И той е готов тоя тъпанар. Това е, няма как да го спасят вече. Никой не може да го спаси, казвам ти. До изборите има 2 месеца - до 2 април охооо... докато остане той. А и виж какво правят - държат го на летището, като му казаха, че не е на такава... въобще не е виждал никъв Байдън, нали.

Мъж: Да.

Къро: Аз имам хора там и знам. И знам какво сме направили, разбираш ли.

Мъж: Това е добре.

Къро: Само да ти кажа - има трима свидетели вътрешни, техни хора. Тия са заминали. А те са му според мене, те са му шапката на тоя гъз. Въпреки че преки доказателства нямам, че Гешев го поддържа.

Мъж: Да.

Къро: Такива преки нямам, но некой под него, ясно е. Я Ушев, я Сарафов, я некой такъв, разбираш ли?

Мъж: Да.

Къро: И ние требва да ги сготвиме както трябва, щото това е пътят им.

По събитията, за които става дума в записа, става ясно, че е отскоро - около посещението на главния прокурор в САЩ за молитвената закуска. Кой е евродепутатът, дали е подаден сигнал срещу Гешев, не става ясно.

Политическият сюжет в записите продължава с още няколко файла. Един от тях е озаглавен

“Къро ПП ДБ”

Това е част от него:

Къро: Ако случайно нещо не стане, пак идват ония идиоти моите...?

Мъж: Кои?

Къро: Ми, ПП-то и ДБ-то. Те са идиоти.

Мъж: А, да, да, да, да...

Къро: Те ще го разкъсат. Малко са непохватни, де...

В друг от записите с име

“Къро - министър” също се говори за политика.

Ще видиш как ще гледаш циркове, бал с маски и така нататък, казва гласът, когото прокуратурата идентифицира като Къро.

Супер, супер! Ти хубаво ги подкара с Кирчо и Асенчо, отговаря му мъжът с компютърно модулирания глас, който разговаря на повечето от записите.

Липсва само на два от тях. Единият е кръстен “Митко и човекът на Къро”. Уточнява се, че разговорът е в ресторант в София и е между Д. Г. (не става ясно дали е задържаният Дилиян Георгиев), лице, за което има данни, че е журналист, и трети човек, който е с модулиран глас.

На записа се обсъждат актуални въпроси около санкциите “Магнитски”.

Ето диалога:

- ...и то ти правят нещо да ни покажат, то всеки го...Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия “Магнитски”, ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото той Влади Горанов ги е земал тез пари от Черепа, ама къде ги е носил? Нали се сещаш...

- Дето вика, че не се познават.

- Да, Влади Горанов със сигурност ще го изпържи, аз, тъй като го гледам, той на един шамар душичка носи. В момента Гешев е на една крачка да задържи Бойко.

- Мислиш ли?

- Защо Бойко го е предложил за разменна монета срещу американците. Ама те не искат Гешев.Един задържат ли, те са такива отрепки...

- Той ще си тръгне, нали? - И ще почнат да се пържат един друг от страх ще се редят. Щото нали знаеш, те не са уличници или бандити, а хартиени тигри.

В същия състав тримата обсъждат дори предстоящите местни избори наесен.

Ще видим септември какво ще направят на изборите, казва един от участниците в сбирката.

Ще загубят София и Пловдив. Варна ще спечелят. Другите големи градове - Русе ще загубят. Бахти, толкоз много откраднаха, разсъждава друг. В същия разговор става дума, че “Бобока” ще каже на един от тримата за акция във фабрика, която била на Христо Лачев. Същият беше изпълнителен директор на “Булгартабак” преди приватизацията.

В сюжета със записите е включен още румънецът с френско гражданство Овидиу Семенеску, който се издирва от няколко години по делото за изнудване на Пеевски и Доган. На него Къро говори с мъжа, чийто глас е променен.

Мъж: Еми, ако е това, където го говорихме, че за това има и документи... Така че може да се действа. Вика, имаме човек в Цюрих, той може да говори, все едно не се сещам, че е Бобоков.

Къро: Не е Бобоков, а Овидиу. Бобоков е много по-слаб в това отношение. Нашите връзки там са по-големи в Швейцария. Те скриват американците, брат.

Мъж: Е, това е добре.

Къро: Е, как. Аз нали ходих там, ти си спомняш. Ти ще разбереш по-натам какво сме направили на тия нещастници.

Мъж: Да, бе, ти ми каза, че си ходил в Швейцария, да.

Къро: Ти ги мани всички неща, дето се развиват. Сега това е от моето ходене, аз ще ги излекувам тия, те затова ме натиснаха така. (Запазен е автентичният правопис.)

В разговорите са замесени още сюжетите с поръчковото убийство на Любомир Иванов-Любо Полицая. Става дума за пари, които трябва да се дадат на “Боян”. Така се казва един от обвиняемите по разследването, който беше арестуван миналата година. Става дума и за плащания към Дилиян от Русе (защото нямал пари, както и за “Тони Гея”, който щял да продава снимка за 50 хил. лв., но е разубеден от един от участниците в записаните разговори.

Иван Гешев: Прокурорите ще дадат отговор на въпроса кой на кого плаща

Срастване на институции, криминална престъпност, мутри и други хора от всякакви прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси. Става дума за това, което някои наричат завладяна държава. Целта е да продължаваме да живеем по начина, по който живеем, а пътят към ада е постлан с добри намерения.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в националното следствие, където в четвъртък бяха пуснати записите, на които небеизвестният Красимир Каменов-Къро коментира кой трябва да бъде уволнен, ще бъде ли махнат главният прокурор, избори и връзки с олигарси.

Според Гешев причината за тази атака и планове е работата на правоохранителните органи – прокуратурата и МВР.

Разговорите между главните герои в записите предизвикаха главния прокурор да зададе и въпроси. Един от тях - къде се пишат законопроектите?

“Възниква логичният въпрос и може би г-н Зарков (правосъдният министър - б.р.) трябва да отговори на него - дали някои законопроекти, които са явно противоконституционни, са писани в Министерството на правосъдието или някъде на друго място”, попита главният прокурор. Той не навлезе в конкретика, но вероятно имаше предвид механизма за разследване на главния прокурор, по отношение на който неведнъж е казвал, че противоречи на конституцията.

“Същото важи и за един предишен сходен проект на една политическа сила. Дали тези закони не са предавани на задната седалка на един джип пред Народното събрание”, допълни още Гешев. Вероятно имаше предвид закона, с който беше закрито спецправосъдието.

“Основният въпрос е дали държавата ще защити гражданите и народа си”, продължи той.

Гешев бил сигурен съм, че “колегите от МВР, от всички правоохранителни структури, ще направят всичко възможно да си свършат работата и да отговорят кой, какво и колко плаща за това, което чухме и видяхме”.

“Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР ще извършат съответните проверки. Доколкото чух - 400 000 за отстраняване на полицейски служители.

Тези въпроси седят пред служебното правителство и пред следващите, включително Народното събрание - какво ще направят, за да защитят интересите на хората, добави главният прокурор.

Къро пред “Афера”:  А защо трябва да съм аз?

Отрича да познава лицата от записите, както и да е поръчвал убийство на издател

Не съм аз! Защо трябва да съм аз на тези записи?

С този въпрос Красимир Каменов-Къро коментира пред “Афера” дали той е гласът, който се чува.

Българинът, за когото се предполага, че живее от години в ЮАР, но движи оттам и своя бизнес тук, категорично отрича пред сайта да познава “този Делиян Георгиев, нито този Тони Парфюма ли е”. И пита как е възможно да прави заговор с хора, които нито е чувал, нито е виждал.

Каменов живее в чужбина. Няма висящи дела, макар че неофициално се говори, че е разследван по няколко.

Той коментира и дали е стоял зад поръчка за убийство на общественик и издател, издадена през 2019 г. “Тогава си бях в България и ме викаха на разпит по това… Защо тогава не ме задържаха, като съм щял да “убивам” този издател? Това са пълни глупости!, каза Каменов, визирайки вероятно Иво Прокопиев.

Тони Иванов под снимка на bird.bg: Аз съм Ален Делон, ако това са спецчасти

Адвокатът му не бил допуснат на обиска, очаквал да му подхвърлят нещо

На 7 март 2023 г. строителният предприемач, станал известен през лятото на 2022 г., когато го спират в София да кара мерцедеса си с полицейска синя лампа, говори пред сайта bird.bg. Очевидно тогава е бил обискиран домът му в столичния квартал “Бояна”.

Обискираха дома ми, без да допуснат адвокат, проверяваха ме и 20 дни преди това, казва тогава Иванов. Същия ден bird.bg публикува снимки на полицейска кола, която е паркирана пред къщата на Иванов с информация за акцията.

Така се представя истината по медиите. Там виждате това, което те искат да видите - с този текст на кадър как камера манипулира образа и показва бягащ човек като нападател Иванов коментира във фейсбук брифинга на прокуратурата в четвъртък.

А над нея написа: “Българските служби и прокуратура са операторите”.

Още на 7 март той казва за претърсването на дома му в “Бояна” пред bird.bg: Ето ви държавата на Петьо Еврото какво прави. Обиск, без да се допуска адвокат вътре, познайте какво ще излезе, пише Иванов. Според адвокатката му наркотиците са открити в торбата с флашките, но тя не го е виждала да употребява.

Така и става ясно, че той е вторият човек, който се разследва по казуса. А в коментарите се подиграва на акцията: Това, ако са специални части, аз съм Ален Делон.

Това е списъкът с магистрати за отстрелване.
Това е списъкът с магистрати за отстрелване.
Дрогата, намерена в къщата, обитавана от Тони Иванов.
Дрогата, намерена в къщата, обитавана от Тони Иванов.
Това е бележка с банки и пари, намерена в дома на Дилиян Георгиев.
Това е бележка с банки и пари, намерена в дома на Дилиян Георгиев.
Това е бележка с банки, намерена в дома на Дилиян Георгиев.
Това е бележка с банки, намерена в дома на Дилиян Георгиев.
Тони Иванов
Тони Иванов
Красимир Каменов
Красимир Каменов