Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев СНИМКА: Архив
Асен Василев СНИМКА: Архив

"Служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите". Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. 

По-рано днес служебният финансов министър Росица Велкова поискал от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета. Причините за тревогата ѝ са значителните по размер разходи от закони, гласувани от предишни народни събрания. Изпълнението им води до влошаване на бюджетното салдо – то се очертава да бъде с дефицит около 7% от БВП, предупреждава Велкова. Като най-застрашаващи фискалната стабилност тя извежда увеличението на пенсии и социални възнаграждения, намалените данъчни ставки, както и неизпълнени европейски и национални инвестиционни програми.

"Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Един прост въпрос: Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8,8  млрд.  Фискалният резерв към момента е 16, 4 милиарда, с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата?", попита с видеообръщение Василев.