Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КНДР демонстрира балистична ракета,  която може да носи ядрена бойна глава.
КНДР демонстрира балистична ракета, която може да носи ядрена бойна глава.

Оттеглянето на Русия от договора за забрана на тестовете с ядрено оръжие бе прието доста неспокойно от световната общественост. Владимир Путин обяви това на годишнината от началото на войната в Украйна. И сега притеснението е дали руснаците не смятат да използват за втори път в историята ядрено оръжие за военни цели. Специалистите обаче смятат, че опасността от т.нар. мръсна бомба е доста по-реална. Просто е по-елементарна от атомната. За нея е необходим обогатен на 90% уран, специални центрофуги и прочее. Докато мръсната всява същата паника сред населението, а ти трябва само малко конвенционален взрив и радиоактивен материал. Който след разпада на СССР може да се намери достатъчно.

Приблизително 3732 атомни бойни глави са в пълна бойна готовност по света, става ясно от статистиката на Федерацията на американските учени.

Те са само в четири държави. САЩ имат предимство в стратегическите оръжия, които са в готовност, или са на междуконтинентални балистични ракети или на бомбардировачи. Те са 1644 срещу 1588 на руснаците. 280 са френски и 100 - английски. САЩ имат и 100 нестратегически, които са в бази в близост до тези, където могат да бъдат веднага монтирани. Все пак няма никакви данни точно какво се случва с тези на Китай, КНДР и други ядрени сили.

Русия обаче е с най-голям запас. Това са бойни глави в складовете. Руснаците имат 2889, американците 1964, китайците - 350, пакистанците - 165, индийците - 160, израелците - 90, британците - 60, севернокорейците - 20, и французите - 10.
Във военния запас учените включват активни и неактивни бойни глави, които са на разположение на военните и са нарочени за употреба, като се намират на определени транспортни системи. Там руснаците са с 4477 към 3708 на американците.

И накрая идва общият брой, който включва и тези, които са определени за унищожаване, но все още могат да се използват. Там Русия е с 5977 срещу 5428 на САЩ.

Исторически погледнато, броят на ядрените бойни глави е намалял сериозно от периода на студената война. Пикът е през 1986 г., когато те са били почти 70 300. В началото на 2022 г. са около 12 700. Това обаче не бива да заблуждава, защото днешните са доста по-мощни и ефективни от старите.

Скоростта на намаляване на бойните глави се забави сериозно през 90-те години на миналия век, като в момента се свежда само до бракуването на някои от тях. В същото време арсеналът продължава да расте.

Вместо да планират разоръжаване, ядрените сили, изглежда планират да запазят голям боен арсенал в близкото бъдеще. Всички модернизират своите бомби, като вероятно това е довело до решението на Путин. Без тестове доста трудно можеш да направиш нещо по-съвременно.

Реално информацията за всяка страна е с различна степен на достоверност. САЩ имат открита политика към съобщаването на данните, докато Израел реално не е потвърдил дори, че има и една бойна глава.
Република Южна Африка остава единствената държава в историята, която се отказва от това оръжие. Със сигурност тя е разполагала с шест бойни глави, които са унищожени пред международни представители.

Най-сериозната заплаха от подновяването на тестовете остава за природата. Огромни райони на планетата в момента са неизползваеми заради радиоактивното замърсяване от времената, когато държавите развиваха своя боен арсенал.
Всъщност най-реалната опасност в момента е от т. нар. “уреди за радиологично разпръскване”, или добилите популярност “мръсни бомби”. Те комбинират обикновен експлозив, като динамит например, с радиоактивен материал. Повечето от тях не могат да убият или заразят много хора, но за сметка на това целта им е да създадат страх и паника.

До момента няма нито един инцидент с използването на “мръсна бомба”. За сметка на това има огромен брой такива с опити за пренасяне на обогатен уран, като има и български. Те се засилват след разпада на СССР.

През 1992 г. служител на института за изследвания на атома, който се намира на около 40 км от Москва,
успя да изнесе 1,5 килограма обогатен уран на малки количества. След като е заловен, инженерът признава, че просто е пробвал дали ще намери пазар за стоката. Интересно е, че присъдата му е 3 години условно.
През май 1993 г. в Литва бяха открити 4,4 тона берилий, метал, който се изполва за атомни бомби. В 141 килограма бяха открити около 100 грама обогатен уран. Според разследването всичко е изнесено от Института по физика и електроенергия в Русия. В него работят 5000 човека и разполага с тонове материал, който може да се използва за бомби.

През юли същата година двама руски военни бяха хванати в Мурманск с два чисто нови пръта за зареждане на реактора на атомна подводница. В тях се съдържа 36% обогатен уран. Всичко над 20% се смята за годно за направата на оръжие. Те бяха осъдени на 4 и 5 години затвор.

Само няколко месеца по-късно на същото място бяха откраднати 4,5 килограма обогатен на 20% уран. Арестувани са трима, двама от които офицери. Захранващите пръти били прибрани в гараж и се търсел купувач.

През март 1994 г. трима бяха арестувани в Санкт Петербург, след като се опитали да продадат 3 килограма от обогатен на 90% уран. Материалът бил откраднат от “Електростал” край Москва. Около 500 грама от него са намерени в буркан в хладилника на един от арестантите.

През май същата година в Тенген, Германия, бяха открити 6 грама от високоактивния плутоний-239. Според властите всичко било използвано за измамата с червения живак. Присъдата бе само 2 години, които бяха добавени към трите, които престъпникът имал за фалшификация на банкноти.

През юни същата година бяха заловени и двама словаци и един германец с 1 грам високообогатен уран в Ландшут (Германия).

Големият удар през 1994 г. бе на летището в Мюнхен, където бяха заловени 400 грама високообогатен плутоний. И той идвал от Института по физика и електроенергия в Русия и бил пренесен в куфар с полет от Москва. Арестувани са колумбийци и испанци.

И през декември същата година в Прага бяха хванати 2,7 килограма високообогатен уран от същия руски институт. В бандата има чехи и таджики. По-късно са заловени и руснаците в института.

През май 1999 г. български митничари залавят на Дунав мост турчин с 4 грама обогатен уран Най-вероятно материалът идва от “Маяк”, фирмата, която произвежда специализирани изотопи за медицината. Материалът е в оловен контейнер.

Няколко месеца по-късно в Кара-Балта, Киргизстан, са арестувани двама, опитали се да продадат метален диск с 1,5 грама плутоний.

2000 г. е свързана главно с Грузия. През април са арестувани четирима в Батуми с 900 грама горивни пелети с обогатен уран. Те дошли от Русия. На всяка от тях имало изписано и нивото на обогатяване.
През септември на летището в Тбилиси пък са прибрани трима, които се опитват да продадат прахообразно вещество, което съдържа 0,8 грама от нискообогатен уран, 0,4 грама плутоний и 2 грама природен уран. Те го купили от Русия и Украйна с цел да го продадат.

През декември 2000 г. работник открадва малко количество плутоний в Германия, след като влиза с взлом в стара фабрика.

През януари 2001 г. гръцката полиция открива куп метални плочи, заровени в гора. В тях се съдържат плутоний и америций. Плутоният е около 3 грама общо. Смята се, че плочите са от България или бившия СССР и са заровени, докато изчакат купувач.

И през юни бяха хванати трима с няколко грама обогатен уран в Париж. Нивото е 80%. Единият от заподозрените е с обвинение за измама, а другите двама са от Камерун. Материалът бил в стъклена крушка, прибрана в оловен цилиндър.

Според всички международни организации в момента няма как да се твърди колко обогатен уран се върти по света и в чии ръце е.

Реално ефектът на мръсната бомба е от това да разпръсне радиоактивния материал, което би предизвикало паника у населението. Реално за направата ти трябва само взрив, който да разпечата капсулата с него.

Реално мръсни бомби са на въоръжение. Става въпрос за тези с нискообогатен уран. Те бяха дори използвани в Сърбия от НАТО.

Колкото до оттеглянето на Русия от договора за забрана на тестове, много трудно Путин ще намери къде точно на собствена територия да направи нов. Това означава да обрече цял регион на смърт. Заради това в миналото се използваха пустини и необитаеми острови в Тихия океан.

Най-голямата опасност за природата в момента е “Гробът”. Това е най-голямото хранилище на радиоактивен материал, разположено на един от Маршаловите острови в Тихия океан. От няколко години около него са засечени повишени нива на радиация и се смята, че саркофагът на хранилището е пропукан.

Точно тези хранилища, които са по цял свят, могат да доведат до повече проблеми отколкото един ядрен взрив.