Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теодора Димова КАДЪР: bTV
Теодора Димова КАДЪР: bTV

"Това е изглежда най-невралгичното място в държавата. Аз съм изключително радостна, че най-накрая има решение този грозен паметник, този паметник, който унизява националната ни свяст, да бъде премахнат и аз истински вярвам, че ще бъде така", така Теодора Димова коментира пред bTV решението за преместване на Паметника на Съветската армия в София. 

"Не само той, нашата страна е осеяна с подобни паметници и именно сега, когато почитаме 1 година от войната в Украйна е най-доброто време това да се случи, за да покажем по един категоричен, безпрекословен начин подкрепата си за Украйна", каза още Димова.

"Комунистическата идеология беше проникнала много дълбоко в нашето общество. Тя беше прилепнала към психиката на българската душевност като ръкавица на ръка и когато задължителното изповядване на идеологията отпадна тя се превърна в манталитет", допълни Димова.

На Русия трябва да сме благодарни за Освободителната война, но не трябва да сме роболепни. В крайна смета ние сме издействали Съединението против нейната воля. Нашият народ има сили за самостоятелно развитие. Трябва да има баланс в нашето национално самочувствие – да не преминаваме нито в ксенофобия, нито в идолопоклонничество“, добави Димова.

„Трябва да имаме открит и спокоен разговор за миналото, защото миналото е нещо, което ни тежи като товар. Ние се правим, че го няма, че можем да вървим спокойно, но започваме да вървим все по-бавно и накрая имам чувството, че ще блокираме и ще спрем. Затова един спокоен разговор за миналото, който преминава през премахване на тези паметници, е пътят да започнем да гледаме в една посока и разбира се това е в посока към Европа“, заяви Димова.