Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около 70% от сградите в Истанбул са построени преди правилата за по-строги строителни стандарти въведени през 1999 г. Снимка Пиксабей
Около 70% от сградите в Истанбул са построени преди правилата за по-строги строителни стандарти въведени през 1999 г. Снимка Пиксабей

Пукнатината в стената на спалнята на Месут Муталибоглу е толкова широка, че в нея може спокойно побере ключ за кола.

Той го завърта настрани и с едно движение на китката голямо парче мазилка се отчупва от стената и пада на земята.

Това е и причината той и семейството му да се изнесат от апартамента, в който са прекарали последните 15 години. Цялата сграда е запорирана, след като не е издържала теста за безопасност при земетресение. 

Двете унищожителни земетресения в южната част на Турция, отнели живота на близо 50 000 души, доведоха до нова сериозна тревога в Истанбул. В града живеят 15 милиона души, той се намира на линията на Северноанатолийския разлом, а експертите прогнозират, че до 2030 г. ще има още едно голямо земетресение.

Около 70% от сградите в Истанбул са построени преди правилата за по-строги строителни стандарти въведени през 1999 г. Именно заради това те се считат за рискови. Само преди 3 месеца в изследване се посочва, че евентуално земетресение тук може да отнеме живота на 90 000 души. 

Месут знае много добре какви могат да бъдат последствията от едно земетресение. Преди броени дни той е бил в епицентъра на земетресението в южния град Кахраманмарас. Там той е загубил завинаги свои роднини.

"Случи се в 04:17 ч., един роднина се обади, всички се събудихме с писъци. Беше ужасяващо. 3 дни не можахме да стигнем до Кахраманмарас заради снега, а когато стигнахме до развалините, беше ужасяващо. Не мога да го опиша. Да не дава Господ да се случва и на други хора", разказва ридаейки Месут.

Когато той се връща в Истанбул разбира, че властите са изключили тока и водата в апартамента му.

"Помолих да ми ги пуснат отново, за да можем да се преместим. Отпуснаха ми само още два дни", разказва мъжът.

"Общината ни беше предупредила писмено за това, но поради откази от страна на съседите проблемът не беше решен. Знаехме, че ще ни спрат тока, и бяхме готови да напуснем това място, но тогава се случи земетресението и всичко се обърна наопаки", допълва той

След земетресенията в истанбулската община са постъпили над 100 000 заявления за проверка на безопасността на сградите. Списъкът с чакащи за такава се е огромен и продължава да расте.

Имат възможност да кандидатстват както наематели, така и наемодатели. Някои от тях обаче все още не го правят заради финансови проблеми. Компенсациите за подпомагане на тези, които се налага да се изнесат от порутените сгради, са ниски. Няма официални данни, които да показват колко от тях не успяват да преминат теста.

Можете да разберете защо след разходка по средностатистическа истанбулска улица. Много от сградите имат специфични конструктивни особености, които е възможно да доведат до тяхното срутване при земетресение.

"Доброто качество на бетона е от жизненоважно значение, архитектурата - също. Има и къси колони, всъщност това са все типични проблеми на сградите", обяснява д-р Куртулус Атасевер, който е инженер по строителство и земетресения.

Следващата стъпка е разработване на система за ранно предупреждение. Тя трябва да бъде базирана на оптично влакно с дължина 50 км. Но има проблем. Когато става дума за такъв огромен град е трудно да се предвиди къде хората биха потърсили убежище, дори и да бъдат предупредени за предстоящо бедствие.

Картините от разрушенията продължават да пълнят екраните на турските телевизии. Тези опасения продължават да бъдат на дневен ред за огромна част от населението на Истанбул. А само два месеца преди важните президентски и парламентарни избори това наистина е от огромно значение, пише bbc. 

За една нощ земетресението и последиците от него се присъединиха към икономическата криза в Турция като ключов въпрос за избирателите. Много от тях не са доволни от начина, по който правителството се справя с тях. Последвалите трусове тук не са само физически, но и политически.