Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подкуп
Снимка: архив
Подкуп Снимка: архив

Днес е интересен ден откъм новини за приоритетите на държавната власт.

Цените на храните продължават да растат според анализ на системата за агропазарна информация. Комисията за защита на потребителите е направила 578 проверки в търговски вериги и при тях е установила 549 нарушения. Министърът на икономиката Никола Стоянов казва, че търговците мамаят с грамажа, лъжат за намалени цени и с фалшиви промоции.

Но вместо приоритет да са проверките за цените на храните, заради които българите обедняват, служителите от Комисията за защита на потребителите се включват в перманентна кампания по граничните пунктове, за да ловят фирми, които без разрешителни за туроператорска дейност возят туристи в чужбина. Такава проверка имаше днес на ГКПП Лесово. Не хвана нито един нарушител.

Важно е да се спазва Законът за туризма, разбира се.  Дали обаче приоритет на Комисията за защита на потребителите в частност и на държавата като цяло точно сега не трябва да са цените на хранителните стоки? А не "постъпила в Министерството на туризма информация, свързана с опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор"?

Отговорът за приоритета е ясен. Но щом Комисията за защита на потребителите се втурва в безсрочна масова кампания по граничните пунктове заради опасения за нерегистрирани туроператори, близките до ума варианти са два:

- или има толкова служители, че може да правят проверки навсякъде и на всичко,

- или за пореден път някакви бизнес лобита се оказват достатъчно силни, за да диктуват какво да се проверява и какво да не се проверява.