Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Счупеният паметник

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Счупеният паметник СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Как да махнем Паметника и да възстановим Княжеската градина? Защото става дума предимно за възстановяване, не за рушене или ново строителство.

1. Да, не е общински, но Общинският съвет каза да се маха. София трябва сега да направи всичко, за да бъде махнат.

2. Кметът, районният кмет и общинските съветници не са чиновници, а политици. Това означава, че те не само изпълняват решения, а се борят с държавата от името на избирателя.

3. Общината трябва да мобилизира юридическия и административния си капацитет в тази борба. Премахването на паметника и възстановяването на Княжеската градина е сложен юридически и административен казус. Бързото му и ефективно придвижване е задължение на общината.

4. Общината трябва да улеснява всяка инициатива, която води до махането, и да затруднява всяка инициатива, забавяща махането. Всичко, което е по силите на общината да не допуска възстановяване на поражения върху паметника, трябва да се направи.

5. Общината да започне образователна кампания за миналото на градината и историята на паметника.

6. Общината да инсталира постоянна изложба около паметника с материали за миналото на Княжеската градина.

7. Княжеската градина трябва да се възстанови. Всякакви идеи за хан Аспарух и други подобни да се отхвърлят. Паметникът е тежко изнасилване на паметта на града. Реставрацията трябва да върне Княжеската градина на града.

8. Добре е да се създаде гражданско сдружение “Княжеска градина”, което да води гражданската битка за възстановяването.

9. Да се отвори дарителска сметка за възстановяване на Княжеската градина. Така хиляди граждани ще се ангажират категорично и постоянно с възстановяването.

10. В крайна сметка, паметникът може да бъде съборен стихийно и от гражданите. Тези, които ги е грижа за паметника, по-добре да подкрепят махането му.

(От фейсбук)