Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Не бива да се пропуска и руският премиер Михаил Мишустин, който е типичен технократ. По всеобща преценка той се справя повече от добре, тъй като спадът на руската икономика е много по-малък от очаквания двуцифрен процент. Привържениците му харесват и бившия министър-председател Сергей Кириенко, който в момента е нещо като главен надзорник на окупираните украински територии. Той е известен с либералните си възгледи и от тази гледна точка двамата с Мишустин може би ще са най-малкото зло за Запада.

Според някои руски медии огромни шансове за престола имат и двама бивши гардове на Путин. Единият е Виктор Золотов, който в момента е начело на Националната гвардия, а другият е Александър Куренков. Заради безусловната си лоялност днес той е министър на извънредните ситуации.

Във всички списъци с претенденти за властта фигурират чеченският лидер Рамзан Кадиров и шефът на частната гвардия “Вагнер” Евгений Пригожин.

Сред бизнеселитите от време на време се обсъждат фигурите на Роман Абрамович, Алишер Усманов и Аркадий Ротенберг, а от регионалните лидери изпъкват някои губернатори, както и кметът на Москва Сергей Собянин.

Големият въпрос

е дали нестихващите новини около всички тези влиятелни политици, придружени от многобройните слухове за влошеното здравословно състояние на Путин, няма да доведат всъщност до някоя “голяма чистка”, вместо до преврат? Не може да се изключат и фатални боричкания между елитите.

Първият сигнал дойде по линия на новините, че ген.-лейтенантът от руската Национална гвардия и лидер на Чечня Рамзан Кадиров има сериозни проблеми с бъбреците, което породи опасения, че може да е отровен. Клюките тръгнаха, след като той знаково не се появи на речта на президента на 12 февруари. Според западни медии е много подозрително, че новините за заболяването излизат наяве, след като

той публично разкритикува

стратегията на Русия

в Украйна и се подигра на генералитета.

Кадиров започна атаката си още през септември, когато в Телеграм заяви: “Ако днес или утре не бъдат направени промени в стратегията, ще бъда принуден да говоря с ръководството на Министерството на отбраната и ръководството на страната, за да им обясня реалната ситуация на място.”

Тези дни периодично се появяват информации, че Кадиров е бил доста подпухнал на скорошна среща с Денис Пушилин и че самолетът му на няколко пъти е пътувал до Обединените арабски емирства (ОАЕ).