Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

В Телеграм казахският журналист Азамат Майтанов съобщи, че главният нефролог на ОАЕ д-р Ясин Ибрахим ел-Шахат е пътувал до столицата на Чечения - Грозни.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров и командирът на специалните сили на чеченската армия Апти Алаудинов подозират, че са отровени.
Чеченският лидер Рамзан Кадиров и командирът на специалните сили на чеченската армия Апти Алаудинов подозират, че са отровени.

“Областта му на експертиза е в областта на нефрологията, диализата, трансплантацията, гломерулонефрита и острата бъбречна недостатъчност”, пише Майтанов. Според негови източници Кадиров е бил много зле и не може да се изключи вариантът, че е отровен.

Пред “Билд” опозиционерът Леонид Невзелин твърди, че Кадиров

не вярва на руските лекари и действително е много зле.

Напрежението още повече се засили, след като на 13 февруари самият Кадиров съобщи в Телеграм, че е направен опит да бъде отровен близкият му приятел и командир на специалните сили на чеченската армия “Ахмат” Апти Алаудинов.

На 8 февруари Алаудинов получил пощенски плик. Усетил, че има специфична миризма, и

веднага си измил ръцете,

лицето и носната кухина

Дал заповед всички, които са се докосвали до писмото или са били около него, да направят същото. Според Кадиров “Ахмат” и двама негови адютанти били настанени в московска клиника, като паралелно с това се провежда разследване.

Евгений Пригожин също не се притеснява да се конфронтира с обкръжението на Путин. Тези дни основателят на ЧВК “Вагнер” яростно атакува зетя на военния министър Сергей Шойгу - Столяров, който бе харесал антивоенен пост на журналист. “Трябва да хванем Столяров и да го доведем при мен - изригна Пригожин. - Ще го тренирам шест седмици и тъй като самият

аз съм от Z-говедата,

ще му помогна да се подобри, като го изпратя на бойни операции.” Зетят енергично отрече лайкването, но скандалът внесе още един нюанс в изострения конфликт между Пригожин и министъра на отбраната. Само преди дни той обвини Шойгу, че ако ведомството бе предоставило навреме боеприпаси на наемниците на “Вагнер”, загиналите са щели да бъдат много по-малко.

Заради това Пригожин публично обвини Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов в държавна измяна.

“Той действително върши “мръсната работа”, иска да увеличи политическото си влияние и

да влезе в Кремъл

Елитът никога няма да приеме това”, смята Жоана де Деус Перейра от мозъчния тръст Royal United Services Institute-Europe.

Факт е, че до момента Кадиров и Пригожин не са си позволили директно да атакуват Путин, но според западни анализатори те вече са влезли в полезрението на останалите претенденти за трона.

Дали това е така, или в някои кръгове има опасения, че всички критици на военната стратегия при негативен за Русия обрат могат да се окажат с неочаквани предимства, все още не е ясно. Факт е, че с неуспешното представяне в Украйна напрежението около Кремъл ще расте.

Как в миналото

в СССР са овладявани

подобни трусове

- с масови чистки.

Дали се очаква такава и сега? Трудно е да се каже на този етап. На 21 февруари Путин обеща, че няма да има лов на вещици, но седмица по-късно промени мнението си.

По повод “националните предатели”, президентът заяви, че Русия няма да бъде оприличавана на “киевския режим” и “западните елити” и да се занимава с “лов на вещици”.

“Няма да разчистваме сметки с тези, които направиха крачка встрани, отстъпиха от родината си. ... Основното е, че хората, гражданите на Русия им дадоха морална оценка”, обяви той. Седем дни след това обаче нещо се промени.

Пред колегията на ФСБ Путин апелира към всички да пресекат опитите за активизиране на цялата тази измет - на хората, които се опитват да разцепят руското общество.