Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вероятно на всеки родител се е случвало да изпадне в мини паника при мисълта, че трябва да отиде на пазар с детето. План максимум: да влезем, да вземем всичко необходимо (ако може без да забравяме най-важните неща и с минимално количество шоколади и бонбони) и да излезем възможно най-бързо (преди на малкия палавник да му е хрумнало да се скрие в хладилната витрина, докато тегля морковите). В трудните дни обаче ни е достатъчно просто да оцелеем. Днес ще споделим с теб 5 стъпки, които могат да ти помогнат да напазаруваш бързо, ефективно и дори икономично.

1. Направи списък

Първата стъпка към безпроблемното пазаруване с дете е да си направиш списък. В момент на спокойствие си дай няколко минути, за да помислиш от какво имате нужда, след което го запиши. Рекламната брошура може да се превърне в твой пръв помощник за тази задача. Разлиствайки я, ще можеш по-лесно да си спомниш всичко, което трябва да се купи и ще се запознаеш с най-добрите оферти за седмицата.

Списъкът за пазаруване ще ти помогне в няколко различни насоки. Първо, той ти позволява по-лесно да се придържаш към бюджета си. На второ място, той помага да избегнеш импулсивните покупки, които повечето от нас правят, когато са под стрес. (А вероятно ще се съгласиш, че пазаруването с деца си е стресиращо преживяване!) Последно, но не и по важност, списъкът е твоят “дневен ред”. Особено ако подредиш всичко по реда, в който са секциите в хипермаркета, можеш да влезеш и излезеш за отрицателно време - при това без да се налага да се връщаш и без да забравяш нищо.

2. Купувай на едро

Втората стратегия е да купуваш по-големи количества от продуктите, които използвате редовно и са на промоция. Разбира се, тази стратегия не е приложима за всичко, а само за дълготрайните продукти. Това включва неща като брашно, ориз, бобови култури, макарони, консерви, но също така и перилни препарати и друг тип нехранителни консумативи за дома. Когато имаш големи количества основни дълготрайни продукти, ще ти се налага значително по-рядко да правиш посещения до хипермаркета. Допълнителен бонус е фактът, че купувайки продуктите, докато са на промоция, ще ти спести пари в дългосрочен план.

3. Планирай пазаруването

Всеки родител знае, че за да има възможност да успее с всички задачи за деня, трябва да бъде много добре организиран. Планирането на пътуването до магазина придобива още по-голямо значение, ако ти се налага да го направиш заедно с децата. Когато избираш най-благоприятния момент за целта, трябва да обмислиш няколко различни аспекта: натовареността на магазина, дневният график на децата, а също така и кога ти имаш най-много енергия и търпение. Идеалният момент е този, в който всички са нахранени и отпочинали, а магазинът не е много натоварен.

4. Използвай количка за пазаруване

Ако имаш само едно дете и то все още е не е проходило, ти вероятно ще използваш бебешката количка. Ако детето ти е по-голямо, количката за пазаруване е незаменим помощник. Тя има специално място, където малчуганът може да седне. Така ще можете да се придвижите по-бързо, мъникът ще бъде доволен, че “кара голямата количка” и същевременно ще си спокоен, че няма да се скрие между рафтовете, докато ти вършиш нещо друго.

5. Дай на децата задача

Децата обожават да помагат. Можеш да насочиш тяхната енергия в градивна посока, като им дадеш малки задачи, които те могат да изпълнят. Разбира се, нямаме предвид някакви грандиозни действия, а малки напълно постижими цели - например да изберат най-хубавите ябълки или да натиснат копчето на машината за рязане на хляб. Признаваме, това ще добави няколко допълнителни минути към пазаруването, но ще държи децата в добро настроение и ще повиши успеваемостта на начинанието като цяло.

Да се пазарува с деца никога не е лесно. С помощта на предварително планиране и солидна доза организация обаче, е напълно постижимо. Все пак не забравяй, че всеки ден е различен. Има моменти, в които въпреки цялото планиране и организация, нещата не се случват така, както ти се иска. Не се отчайвай, защото това е само временно. Следващият път ще бъде по-добре!