Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев връчва наградата на Радина Бодурова. Грамотата държи председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.
Президентът Румен Радев връчва наградата на Радина Бодурова. Грамотата държи председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

  • 21-годишната Радина ще ръководи полетите на военните пилоти
  • Младите да изметат невежеството и лъжата от обществения живот, призова държавният глава

21-годишната Радина Бодурова, която учи да ръководи полети на военните пилоти, е студентът на годината сред 200 хил. български младежи.

Признанието и отличието получи от президента Румен Радев.

Впечатлен от младата дама, той ѝ пожела да е първата жена президент.

Радев дори видя младата курсантка от Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия да върви по собствените му стъпки - там е завършил като военен пилот самият той, а преди това математическата гимназия в Хасково, отличничка от която е и бъдещата ръководителка на полети.

Радина в самолет “Злин” на летището в Долна Митрополия
Радина в самолет “Злин” на летището в Долна Митрополия

Радина избрала пътя си, защото пагонът ѝ давал увереност и отговорност. Да бъде военна, пък е семейна традиция - в рода ѝ има много, като главният е баща ѝ.

“Представям не само себе си, не само военното училище, а цяла институция, която е известна на всички в България, а и в света”, обяснява отличната курсантка.

Влязла лесно във висшето училище заради добрата си подготовка от училище по математика и английски език - основополагащи дисциплини за следването. За да попаднеш във Висшето военновъздушно училище, минаваш през физически изпит, медицински прегледи, общообразователен изпит и психотест. На медицинските прегледи се запознала с приятеля си Борислав. В един и същи курс са, той ще става пилот.

Приятелите на Радина в началото се чувствали странно заради избора ѝ, но се гордеели с нея. Винаги я подкрепяли. На всяка среща разпитвали за подробности от военния живот.

“Може да знаят какво е армията, но какво се случва в самите училища, на много хора не им е ясно”, казва момичето.

Младата курсантка облича униформата в поделението и при официални мероприятия.

Поддържа добра физическа форма с упражнения във фитнеса. Много обича да пътува, да обикаля по планините и да изкачва върхове. Намира време за приятелите си. “За да мога да се отпусна, да се откъсна малко от военната атмосфера и да се върна към това, че всъщност съм и един млад човек”, признава бъдещата военнослужеща.

Представя си се като развита личност, която може “да бъде достоен пример за младото поколение”. В професията си мечтае да е много успешен и отговорен ръководител на полети. Засега не мисли за чужбина. “Обичам България и смятам, че младите хора трябва да останем тук, за да може държавата да се развива. Като бях 3 месеца в чужбина,

разбрах, че по-хубава от България няма

Това си е нашата родина и трябва да си останем тук.”

Радина е носител на тазгодишната голяма награда.

(За останалите призьори виж долу.)

На младите хора на България се пада задачата да променят моралния климат, да изметат невежеството и лъжата от обществения живот, за да изградим заедно справедливо, морално и достойно общество, обърна се Румен Радев към залата.

Дръжте високо нивото на националните ни амбиции, призова той студентите и ги посъветва да не се примиряват с “несправедливостта, корупцията и безхаберието, които раждат безнадеждност”.

Напомни, че именно безнадеждността е прокудила стотици хиляди млади от България в годините на прехода.

Мнозина се примириха и приеха безизходицата като национална орисия, но вие сте друго поколение

и пред вас има много нови възможности и хоризонти - очаквам да приемете вашата поколенческа мисия да отхвърлите фатализма и да отстоявате справедливостта и прогреса, поиска държавният глава от студентите.

Заръча им да са критични и непримирими. И на фона на всякакви стратегически цели, които се обявяват на старта на поредната предизборна кампания, да знаят, че “най-важната стратегическа цел за България е духовното и физическо развитие на младите хора”. Ако не се инвестира в тях, всички останали цели губят смисъл, обяви президентът.

Предупреди още, че явно надеждата за мирен и спокоен свят се отлага за неопределено бъдеще. Но който развива наука и високи технологии, задава световния дневен ред.

Приемете предизвикателството да преведете страната ни през тези турбулентни времена към нови висоти, към нови измерения – ще трябва много да знаете, да можете и да вярвате в бъдещето на България, призова още Радев.

15 отличени сред 200 хиляди студенти у нас

За 16-и път се връчва призът “Студент на годината”. Отличниците измежду всички 200 хил. студенти у нас се излъчват от самите им колеги - организатор на конкурса и церемонията е Националното представителство на студентските съвети.

Най-активните студенти през 2022 г. бяха 157, излъчени в 15 направления на науката, изкуството и спорта.

Денис Асенов от Русенския университет “Ангел Кънчев” е отличникът в категория “Педагогически науки”, получил приза си от председателя на СОС Георги Георгиев.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров връчи наградата за “Хуманитарни и социални науки” на Атанас Радев от Софийския университет.

Министърът на правосъдието Крум Зарков отлични победителката в “Правни науки” Вяра Трифонова от Пловдивския университет.

За “Стопански науки” печели Валери Коничева от УНСС, в категория “Природни науки, математика и информатика” - Димитър Събев Димитров от Висшето военноморско училище “Никола Й. Вапцаров”.

Вицепремиерът Атанас Пеканов връчи наградата за “Технически науки” на Рени Сярова от университета “Асен Златаров” в Бургас. Приза в “Аграрни науки и ветеринарна медицина” заслужи Весела Славева от Лесотехническия университет.

В област “Здравеопазване” студент на годината е Здравко Иванов от Медицинския университет в Пловдив.

Кубрат Пулев пък обяви наградата за “Спорт” - на звездата ни в художествената гимнастика Боряна Калейн, която сега е студентка в НСА. А ръководството на НПСС връчи на боксьора отличие за развитието на българския спорт сред студентската младеж.

В категорията “Изкуства” приза заслужи Иван Тодоров от Националната художествена академия.

Наградата за направление “Сигурност и отбрана” заслужи Борислав Иванов от Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”. Оказа се, че това е приятелят на студентката на годината Радина Бодурова.

В категорията “Чуждестранен студент в България” наградата беше връчена от посланичката на Мароко Закия ил Мидауи на Марк Шнайдер от Германия, който се обучава в Медицинския университет във Варна.

А за “Български студент, обучаващ се в чужбина” беше отличена Елена Николова, която следва в Италия.

Зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова връчи наградата в категорията “Докторант на годината” на Теодор Ангелов от Медицинския университет в София.

Доц. инж. Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин и първи председател на НПСС при създаването на студентския съюз, отличи и “Студент - доброволец на годината”. Призът отиде при Лора Фучеджиева от НБУ.