Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 67 година преди Христа римският консул Гней Помпей Магнус само за 6 денонощия постига това, което отнема дълги години в древността на великата Минойска цивилизация и цели десетилетия през Средновековието на мощни държави като Испания и Англия.

Великият пълководец елиминира физически по цялото Средиземноморие пиратите, които плячкосват всекидневно кораби и търговски кервани, и дори разположени край Сиракуза, Сицилия, нападат постоянно градчета по италианското крайбрежие. Помпей атакува едновременно по суша и вода всички бази на грабителите - над 400 града, повел 120 хиляди легионери, 5 хиляди конници и 500 кораба. Ударът бил толкова целенасочен и неочакван, че пиратите не успели да реагират - над 10 хиляди души били избити и екзекутирани, хиляди други се предали. В следващите 3 месеца Помпей установява флотилии в ключови точки в Средното море, за да осигури за столетия напред безопасни морски пътища на укрепващата Римска империя.

Според някои историци пиратите са смазани за почти хилядолетие. Преди това те са толкова мощни и нагли на територията на цялото Средиземноморие, че едва 8 години по-рано отвличат срещу откуп един от най-силните и влиятелни мъже в човешката история - Гай Юлий Цезар. Да, самият Цезар, който само в Галия е избил милион души и е поробил още толкова. Пожизненият диктатор, който предизвиква непознатия до този момент в Рим култ към личността и първи започва да сече монети с лика си.

През 75 година преди новата ера обаче киликийските пирати, които го отвличат и закарват на остров Фармакос, няма как да знаят всичко това. Така те искат срещу живота му откуп от 20 таланта (около 620 кг сребро). Това искрено разгневява младия, но ексцентричен Цезар, който ги съветва да са наясно с кого си имат работа и веднага да вдигнат откупа на 50 таланта. Ценният пленник е държан на острова 38 денонощия, а когато получава свобода, древните историци създават три версии за съдбата на похитителите - и трите с бавен и извънредно мъчителен финал.

В този “Космос” ще се потопим дълбоко в древността в островната група Додеканези, където се развива действието, за да Ви разкажем подробно за вероятно най-безразсъдното отвличане срещу откуп в човешката история. И как учени и профайлъри днес правят психопрофил на Гай Юлий Цезар само на базата на безпардонното му отношение към пиратите по време на пленничеството, когато той е на едва 25 години.

Хилядолетие по-късно ще се пренесем на един малък индонезийски остров. Незначително парче земя между Индийския и Тихия океан, което обаче променя хода на цялата човешка история и засяга всички кътчета на планетата в следващите цели 500 години. И всичко това заради мощно изригване на вулкан, което променя климата на Земята, предизвиква глад, епидемии и войни, но и научава хората да оцеляват, да се приспособяват и усъвършенстват.

В този брой ще разбием и малко митове - за “кръвожадните” кръстоносни походи, за уменията и външния вид на динозаврите. Както винаги, ще Ви разкажем и много любопитни истории - за жените гладиатори, за древните шумери, за драматичната история на създателя на култовата игра “Тетрис”, за бракониерите на костенурки на Филипините, които днес са техни първи защитници.

Приятно пътешествие!

В брой 2/2023 на сп. "Космос" четете още:

- Вулканът, който промени света

- С Rolls-Royce до Марс

- Най-странните планети

- Заблудите за кръстоносните походи

- Митове за динозаврите

- Гладиаторките на Рим

- Бракониери природозащитници

- Самият Цезар 38 дни в плен на пирати

- Инспектор Стрезов

- Сърце - полът има значение

- Феноменът дежа вю

- Да уловиш снежинка

- Кодовете на шумерите

- Създаването на "Тетрис" и една зловеща нощ на мистериозни убийства