Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

COVID-19 Снимка: Pixabay
COVID-19 Снимка: Pixabay

"COVID-19 най-вероятно идва от контролирана от китайското правителство лаборатория", това заяви директорът на ФБР Кристофър Рей. 

Пред Fox News той заяви, че ФБР от доста време смята, че пандемията е потенциален лабораторен инцидент. 

Това е първото публично потвърждение на засекретената преценка на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус.

Китай отрича да е имало изтичане от лаборатория в Ухан, като нарича твърдението клеветническо.

Кристофър Рей СНИМКА: ФБР
Кристофър Рей СНИМКА: ФБР

Коментарите на Кристофър Рей идват ден, след като посланикът на САЩ в Китай призова страната да бъде честна относно произхода на COVID-19.

В интервюто си във вторник директорът на ФБР заяви, че Китай "прави всичко възможно, за да опита да осуети и замаже" усилията за установяване на източника на глобалната пандемия, предаде Би Би Си.

По-ранните проучвания твърдяха, че вирусът е предаден на хората от животни. Предполагаше се, че това се е случило на пазара за морски дарове и диви животни в Ухан. 

Пазарът се намира на 40 минути път с кола от водещата световна вирусна лаборатория - Института по вирусология в Ухан.

Други американски правителствени агенции стигнаха до заключения, различни от тези на ФБР.

Китайското правителство все още не е отговорило на коментарите на Рей. В понеделник обаче то отхвърли твърденията на американското министерство на енергетиката, че вирусът е изтекъл от лабораторията в Ухан. 

Пекин се позова на разследване на Световната здравна организация (СЗО) от 2021 г., което нарече теорията за изтичане от лаборатория "малко вероятна".

"Определени страни трябва да спрат да преекспонират разказа за "изтичане от лаборатория", да спрат да очернят Китай и да спрат да политизират проследяването на произхода на вируса", заяви говорителката на външното министерствона Китай Мао Нин.

Въпросното разследване на СЗО беше остро критикувано през 2021 г. Генералният директор тогава заяви, че всички хипотези остават отворени и призова за ново разследване. 

В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя "усилията на цялото правителство" да открие как е възникнал COVID-19.

Той обаче добави, че САЩ все още нямат ясен представа за това какво се е случило.

В разсекретен доклад, публикуван от висш шпионски служител на САЩ през октомври 2021 г., се казва, че четири американски разузнавателни агенции са преценили с "ниска степен на увереност", че вирусът е дошъл от заразено животно.

В Китай съществува теория, че вирусът е направен и изтекъл от лабораторията Форт Детрик във Мериленд, намираща се на около 80 км от Вашингтон. 

Някога Форт Детрик е бил център на американската програма за биологични оръжия, а понастоящем в него се помещават биомедицински лаборатории, в които се изследват вируси, включително ебола и дребна шарка.

Напрежението между двете страни нарасна след неотдавашната сага с китайския шпионски балон, който бе свален над територията на САЩ. 

Във вторник двупартийна група от американски законодатели започна серия от изслушвания относно "екзистенциалната" заплаха от страна на управляващата Китайска комунистическа партия.