Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев Снимка: Велислав Николов
Румен Радев Снимка: Велислав Николов

В много държави има бежански центрове, които организират движението на мигрантите. В България се хващат трафиканти - граждани на почти всички членки на ЕС. Какво търсят тук и тези държави какви мерки взимат да се борят с тази миграция? Трябва да е ясно, че сами не можем да се справим с тази мощна организирана мрежа.

Това заяви президентът Румен Радев по отношение на членството на България в Шенген. "Навсякъде има организирана престъпност и корупция и не можем да абдикираме от настояването си за членство в Шенген. Изместват се приоритетите и трябва да си търсим правата. Но и вътре трябва да си напишем домашното и да си напишем, приемем и прилагаме законите", твърд беше президентът.

Той проведе среща с работодателските организации, на която обсъдиха проблемите с инфлацията, както и националните приоритети - членството ни в Шенген, еврозоната и ОИСР. 

Все пак Радев подчерта, че служебното правителство е свършило огромна дипломатическа работа по тези направления, за да се навакса изоставането. За Шенген вече имаме подкрепата на Европа, както и за еврозоната. Подписахме и меморандум през декември за евромонетите, което е преломната фаза в този процес.

Голям напредък е постигнат и за членството ни в ОИСР. През октомври на посещение у нас беше президентът на организацията Корман и пред него България представи завършеният предварителен доклад, който отключва изработването на пътната карта за членството. България успя да го направи два месеца по-рано със служебно правителство в сравнение с други държави с редовно, очакваме тук да се отвори постоянно представителство на ОИСР, припомни Радев.

Той подчерта пред работодателите, че кризите са показали, че енергетиката е фундаментът на икономиката и без силна енергетика не можем да говорим за индустриализация на страната и ги призова за съдействие с анализи и препоръки по енергийната ни стратегия.

През последните месеци беше свършена огромна работа за свързаността ни - интерконекторът с Гърция, постигнахме немислимо до момента споразумение с Турция за резервиран капацитет, избягване и намаляване на клаузите take or pay, а вместо тях - прозрачни, открити търгове за втечнен газ. Започнахме интерконектора със Сърбия, както и българския проект solidarity ring - обединяване на мрежата на Словакия, Австрия, Румъния, Унгария, каза още Радев.

От своя страна бизнесът изказа недоволството си от предварителния отказ на финансовото министерство от членството ни в еврозоната от 1 януари догодина. Според работодателите това може да създаде опасност усилията на страната ни в тази посока отново да спаднат.