Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Във все повече домове може да се открие климатик, предназначен за основно или вторично отоплително средство през зимата. Причина за това повишаване на потребителския интерес, са множеството предимства, които това средство за поддържане на топла и уютна домашна обстановка позволява. Но как трябва да работи климатикът през зимата?

Защо външното тяло замръзва през зимата?

Инверторните модели са най-често срещани и предпочитани, защото са икономични, затоплят добре, не изсушават въздуха и се настройват лесно на желаната температура. Техният принцип на действие се основава на факта, че затоплят външното тяло, което се поставя на фасадата на вашето жилище и охлаждат вътрешното такова, намиращо се в дома ви, когато са в режим на охлаждане. Когато обаче следва да бъдат в режим на затопляне, което се изисква през зимните месеци, климатиците работят на обратния принцип – охлаждат външното тяло и затоплят вътрешното, което предизвиква измръзването на този уред, поставен във външни условия. 

Екипът на Булгартерм споделя, че не само минусовите градуси навън карат външното тяло да замръзва. Ако живеете в район с повишена влажност или има гъста мъгла, това със сигурност може да повлияе върху състоянието на уреда и да предизвика неговото замръзване. Като последна причина, касаеща замръзването на външното тяло, се определя наличието на проблем с налягането. Следете сигналите, които се визуализират, защото устройствата имат вградени индикатори, които би следвало да ви покажат неизрядност. 

Какво трябва да знаете за отоплението с климатик през зимата?

Специалистите от Булгар Терм споделят основните характеристики, с които следва да бъдете запознати относно отоплението с климатик през зимата:

  • Ако външното тяло замръзне, използвайте “дефрост” функцията, която ще го размрази. Ако забележите проблем, особено при поява на сигнал от индикатора на хладилния агент, потърсете професионална помощ. Функцията “дефрост” обръща потока на въздуха – затопля външното тяло и охлажда вътрешното, като по този начин се извършва размразяването.
  • Ако живеете в район, при който много ниските температури, възлизащи на над -10 градуса, са често срещани, е подходящо да се насочите към модели за отопление, които издържат на по-тежки условия. Посъветвайте се с професионалист, който да ви даде насоки към такъв. На пазара има хиперинверторни устройства, чийто капацитет за отопление е отличен, дори при температури около -20 градуса.
  • Звуците, които е възможно да чувате във външни условия по време на работа на климатика, са нормални и се определят като “тракане”. Получават се поради замръзване на тялото, намиращо се във външни условия. Вентилаторните перки се удрят в заскрежената повърхност. Ако след използването на defrost технологията проблемът продължава, проверете за повреда.
  • Ако имате теч от уреда, позициониран навън, трябва да установите каква е причината за проблема. Най-често това състояние се случва в режим на отопление през зимата при много ниски температури. Други причина може да бъде запушване на тръбите. Използвайте дефрост функцията и ако проблемът след това продължи, потърсете професионално мнение. 
  • Противно на мисленето на много хора, че постоянната работа на устройството за отопление през зимата е грешно решение, специалистите от Булгар Терм коментират, че всъщност това действие има множество позитиви пред изключването. По този начин, когато държите устройството включено, климатикът има равномерна работа, мощността е фиксирана, което съхранява уреда и му осигурява по-дълъг експлоатационен срок. Друго предимство е, че по този начин се постига равномерна температура и обстановката е комфортна за живущите. 

Как да настроите климатика оптимално за отопление през месеците на студено време?

Често потребителите, които използват тези средства за отопление през зимата, правят грешни в настройването на самия уред и поради тази причина не получават търсения ефект. Най-подходящите насоки, които е добре да спазвате, за да запазите своя климатик функционален за максимално дълго време, а същевременно да получавате качествен отопление през зимата, са следните:

не настройвате уреда на максималната му мощност. Това води до намалена ефективност при отопление и повишен разход на електроенергия;

  • препоръчително е да поддържате температура около 22-25 градуса, когато присъствате в помещението, защото прекалено високите температури изсушават въздуха и благоприятстват развитието на болестотворни микроорганизми. Когато не сте в помещението е подходящо да настройвате работния режим на около 17 градуса;
  • ако искате да поддържате една и съща степен на затопленост в помещението и поддържаната температура да се усеща равномерно във всяко кътче от стаята, можете да насочите решетките към земята. По този начин топлината се издига във въздуха и се разпространява навсякъде;
  • когато не сте вкъщи можете да намалите скоростта, с която вентилаторът се върти, след което, когато се приберете, отново да зададете в настройките по-висока степен.