Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е осъден на 10 г. затвор от Петроградския районен съд
 Снимка: Pixabay
Той е осъден на 10 г. затвор от Петроградския районен съд Снимка: Pixabay

Българин, хванат с още двама души, с близо 40 кг кокаин в Санкт Петербург, е бил комендант на руски затвор - лидер, избран от всички затворници. Георги Лазаров, който живее в самоковско село и е завършил у нас военно училище, е бил осъден на 10 г. затвор от Петроградския районен съд на Санкт Петербург на 22 октомври 2019 г. за разпространение на наркотични вещества. Присъдата му е влязла в сила месец по-късно.

Бил е задържан на 31 август 2018 г. заедно с още двама българи на територията на Санкт Петербург, когато са се опитали да разпространят кокаин, с нето тегло 39 840,01 грама, пише в присъдата. "Тримата са действали в изпълнение на единен престъпен умисъл и в съответствие с предназначената за конкретния деец роля. Деянието е приключило във фазата на опита, тъй като тримата български граждани са задържани от правоохранителните органи на Руската Федерация", пише още в руските документи.

Наскоро Лазаров е преместен от Русия в затвора в София. Главният прокурор е внесъл в Софийски градски съд предложение за приспособяване на чуждата присъда към нашия НК. Според съда, извършеното в Русия деяние отговаря на престъплението по нашия НК - опит за разпространение на наркотични вещества, който не е довършен, защото били заловени от полицията.

Пред съда адвокатът му обяснил, че Г. Л. е бил комендант на целия затвор, а за да бъде такъв, характеристичните му данни са били повече от добри. "Той е бил лицето на всички затворници за пред затворническата администрация", обяснил защитникът.

"Радвам се, че се прибрах в България. Запознах се с цялата тяхна правосъдна система. Моля да ми приспособите присъдата и да си изтърпя наказанието в България", са били думите на българина пред СГС.
Според нашия НК предвиденото наказание е от 5 до 15 години "лишаване от свобода", което означава, че не се налага редукция на определеното от руския съд наказание от 10 години затвор, е определението на съда, което не е окончателно и може да се обжалва.